10 idei practice pentru amenajări interioare pe care să le integrezi în casa ta

10 idei practice pentru amenajări interioare pe care să le integrezi în casa ta

Oricare ar fi planurile tale pentru casă, Tarkett a reunit cele mai bune 10 idei pentru amenajări interioare, pentru a te ajuta să realizezi decorul ideal. De la alegerea pardoselilor și până la vopsirea pereților, îți oferim sfaturi practice, dar și estetice. Să începi un astfel de proces nu a fost niciodată atât de distractiv!

Aceste idei practice te vor ajuta să obții amenajări interioare deosebite

Atunci când începi procesul decorativ al casei tale, de cele mai multe ori poate fi copleșitoare senzația că sunt atât de multe lucruri de făcut pentru a obține efectul dorit. Este important să ai un plan bine pus la punct, astfel încât să ai întotdeauna un punct de reper. Un astfel de ghid cu idei practice pentru designul interior va fi, cu siguranță, util, însă ține cont și de preferințele tale atunci când vine vorba de aspecte de ordin estetic.

amenajări interioare

Concepeți un plan începând cu luarea măsurătorilor camerei. Următorul pas constă în amenajarea pieselor de mobilier în locurile potrivite, astfel încât spațiul să fie funcțional.

 Identifică locurile în care lumina naturală pătrunde cel mai bine în cameră

Identifică locurile din camera ta care beneficiază cel mai mult de lumina naturală, aceasta provenind fie de la uși, fie de la ferestre. Aceste repere te ajută să planifici amplasarea iluminatului artificial pentru zonele în care lumina naturală nu este suficientă.

 Planifică decorul în funcție de stilul de design interior preferat

Ar trebui să planifici designul interior în funcție de obiectele pe care intenționezi să le amenajezi în cameră, de mobilierul existent sau chiar de pardoseală. Dacă nu ai deja stabilite aceste obiecte, le poți alege în funcție de stilul de design care te inspiră.
Tarkett vine în sprijinul clienților și partenerilor săi cu tendințe de design variate, astfel încât fiecare persoană să se poată regăsi.

 Alege culorile pe care dorești să le utilizezi

Culorile au o influență bine-cunoscută asupra stării noastre de spirit, iar o paletă de culori armonioasă va transforma încăperea într-un loc relaxant pentru tine și familia ta.
Alege culorile pe care vrei să le folosești în cameră și include-le în plan. În general, este mai bine să te limitezi la trei culori de la care să pornești pentru a avea o referință. Apoi poți experimenta și adapta, astfel încât rezultatul final să te reprezinte.

 Creează un mozaic format din culorile alese

Creează în jurul tău un mozaic de materiale în aceste culori care să te ajute să te vizualizezi în acest viitor decor. Amintește-ți să iei în calcul mobilierul, draperiile, pereții, pardoseala și ușile. O altă variantă ar fi să încerci să reprezinți totul făcând câteva poze cu camera ta. Vei putea astfel să îți faci o idee despre redarea culorilor și a tonurilor. Eșantioanele de materiale, pozele și panourile de inspirație te vor ajuta, cu siguranță, în acest proces, însă totul începe să prindă contur odată cu vopsirea pereților și instalarea pardoselii. Odată ce ai aceste elemente, îți va fi mult mai ușor.

Vopsește pereții în nuanțele preferate

Fie că optezi pentru vopsea sau tapet PVC, pereții tăi vor fi, cu siguranță, pata de culoare principală a încăperii. Dacă totuși dorești ca atenția să fie direcționată asupra altor elemente din încăpere, poți păstra pereții albi sau gri. Ai grijă totuși să nu accentuezi prea mult aceste culori, deoarece ar putea atrage atenția într-un mod neplăcut dacă nu sunt suficient echilibrate de alte nuanțe. Dacă alegi o anumită culoare, optează pentru un finisaj mat care facilitează ascunderea micilor defecte. În plus, nuanța pereților influențează și alte aspecte. Pentru a conferi mărime unei camere, alege culori luminoase sau deschise. Creează contrast între pereți și tavanul alb pentru a da volum sau adaugă profunzime, prin formarea unui contrast de culori pe pereții orientați spre lumina naturală. 

Alege pardoseala adecvată 

În mozaicul de mostre pe care l-ai conturat, stabilește cum va arăta planul inferior al camerei prin alegerea pardoselii. Pardoseala PVC, parchetul laminat și parchetul din lemn vin în diferite tipuri de decor pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie.  Parchetul din lemn este o alegere clasică și durabilă, însă poți opta și pentru mocheta rezidențială dacă te interesează un confort tactil sporit. Oricare ar fi modelul sau textura pe care o cauți, încearcă să optezi pentru o pardoseală în contrast ușor cu pereții, de exemplu, cu două nuanțe mai deschise sau mai închise. Nu uita să te gândești la efectul luminii naturale asupra acesteia. Pardoselile lăcuite sau mate vor avea un aspect foarte diferit. Dacă optezi pentru o pardoseală cu aspect de lemn, ai grijă să așezi plăcile pe direcția sursei de lumină, iar dacă este o cameră dreptunghiulară, montează plăcile pe lungimea acesteia.

Amplasează mobilierul și decorațiunile 

După ce ai creat decorul general, amplasează și mobila. Simte-te liber să experimentezi cu diferite combinații pentru a vedea care funcționează cel mai bine. Completează designul interior cu obiecte. Ai grijă să nu aglomerezi totuși spațiul și gândește-te mai ales la echilibrul culorilor. De exemplu, o poză și un covor pot adăuga acel 5% extra de culoare și pot da încăperii un caracter aparte. Nu uita că perdelele sunt un element important de decor. Aspectul lor este consistent, deoarece materialul nu permite trecerea luminii la fel ca altele. Ele îți permit  chiar să variezi iluminarea utilizând o perdea mai subțire, tip voal și draperii cu banda de drapare.

 Folosește iluminatul artificial în puncte strategice

Iluminatul joacă un rol foarte important în încăpere, deoarece modelează felul în care este perceput spațiul seara și conferă o atmosferă aparte locului. Deoarece luminile suspendate tind să îngusteze vizual camera, păstrează-le pentru zonele în care sursele de lumină naturală sunt mai rare. Nu uita să montezi suficiente prize de curent. Poți adăuga întrerupătoare de intensitate care îți permit să reglezi iluminarea pentru a crea ambianțe diferite în funcție de starea ta de spirit.

Ai grijă la luminile orbitoare, deoarece pot provoca un disconfort accentuat. Dacă folosești mai multă iluminare indirectă, aceasta va adăuga volum prin evidențierea pereților. Gândește-te și la spoturile încastrate în tavan care difuzează o lumină mai blândă și mai direcționată. Pot evidenția un obiect sau o piesă de mobilier precum o masă, astfel încât acea zonă să fie mai bine conturată și, prin urmare, să capteze mai bine atenția privitorului atunci când intră în cameră. Pe lângă aspectele de ordin estetic, îndeplinesc și un rol funcțional. Dacă lucrezi frecvent de acasă, iluminatul trebuie să fie optim pentru acest scop.

Experimentează și conturează un spațiu amenajat pe gustul tău

Indiferent de ideea pe care o urmezi, găsește-ți propriul stil și amenajează interiorul în conformitate cu acesta. Experimentând îți vei putea folosi creativitatea astfel încât să creezi un design interior adaptat standardelor tale! Pentru un plus de inspirație, puteți consulta site-ul nostru, întrucât vă pune la dispoziție resurse vizuale de la fotografi profesioniști și designeri de interior.