Certificările noastre

Certificările noastre

Ne străduim să efectuăm un eco-design cu materiale de calitate.
Aceasta începe cu componentele folosite la fabricarea pardoselilor noastre. Din 2011, am lucrat cu institutul științific EPEA pentru a aplica principiile Cradle to Cradle® (C2C) pe parcursul activităților noastre. Am evaluat mii de componente ca să înțelegem impactul lor asupra sănătății noastre și a planetei și căutăm constant modalități de a îmbunătăți produsele noastre cu formulări noi și ingrediente alternative.
 

PRINCIPIILE ECONOMIEI CIRCULARE ȘI CRADLE TO CRADLE

Conform principiilor Cradle to Cradle® și a economiei circulare, produsele ar trebui să servească drept componente în noile procese de fabricație sau ca nutrienți în ciclul biologic la sfârșitul utilizării.

Certificarea Cradle to Cradle® se bazează pe 5 criterii:
•    sănătate materialelor,
•    reutilizarea materialelor,
•    energia regenerabilă și gestionarea carbonului,
•    administrarea apei,
•    corectitudinea socială.
 
Certificarea privește componentele chimice utilizate la formularea produsului. Aceasta evaluează efectele asupra sănătății umane și asupra mediului, având în vedere riscul expunerii în timpul aplicării pardoselilor, precum și capacitatea lor de a fi reciclate/compostate. Cradle to Cradle® ajută firma Tarkett la optimizarea continuă a produselor sale, iar sistemul de certificare permite identificarea oportunităților de îmbunătățire.
Tarkett este un pionier în designul durabil și are acum mai multe produse cu certificate Cradle to Cradle® de Bronz, Argint sau chiar Aur. Tarkett oferă produse certificate în aproape toate categoriile de produse, de la pardoseli flexibile și heterogene până la pardoseli din lemn, inclusiv linoleum, covoare și pardoseli omogene. Chiar și produsele necertificate sunt evaluate conform metodologiei Cradle to Cradle în ceea ce privește sănătatea materială, ecologică și umană.

PARCHET DIN LEMN: CERTIFICARE SILVER CRADLE TO CRADLE®

Companiei Tarkett i-a fost acordată certificarea Silver Cradle to Cradle® pentru pardoselile sale de parchet multistrat. Tarkett este primul producător de pardoseli din lemn în Europa, care deține certificatul Cradle to Cradle®.

Certificarea Cradle to Cradle evaluează criterii precum conținutul, reutilizarea materialelor și producția responsabilă față de mediu în domenii precum generarea de energie și administrarea apei. În ceea ce privește criteriile privind energia și apa, performanța firmei Tarkett  a fost certificată Gold.
 

PARDOSELI DIN LINOLEUM: CERTIFICARE BRONZE, SILVER ȘI GOLD CRADLE TO CRADLE®

Linoleumul Tarkett este primul din lume, căruia i-a fost acordat certificatul Cradle to Cradle® pentru abordarea sa durabilă. Fabricat din materiale naturale, cum ar fi uleiul de in, rășina de pin, iută și făina de lemn și plută, linoleumul este un produsul natural și regenerabil 100% reciclabil. Gamei noastre întregi de pardoseli din linoleum i-a fost acordată certificarea Silver Cradle to Cradle® în 2011 și a menținut nivelul acesta până în ziua de azi, ceea ce înseamnă că toate ingredientele folosite la fabricarea pardoselilor din linoleum au fost identificate și evaluate pozitiv.

Pentru a obține această certificare, procesul de fabricație trebuie să îndeplinească mai multe cerințe. Utilizarea energiei și a apei a trebuit să fie caracterizată și au fost luate măsuri pentru a respecta orientările de administrare a apei stabilite de Cradle to Cradle®. În ceea ce privește Narni, Italia, locul de fabricație a linoleumului, o instalație cu buclă închisă a fost înființată pentru a refolosi apa utilizată în procesul de răcire și ne-am angajat să mărim cota de energie regenerabilă, în timp ce emisiile de CO2 au fost neutralizate. În urma angajamentului  de sustenabilitate și eco-proiectare al firmei Tarkett, liniile de pardoseli din linoleum oferă acum produse cu certificare Gold Cradle to Cradle® pentru Veneto Essenza 100% textil, precum și pentru noile colecții Originale Essenza.

Cea mai recentă inovație din gama noastră de linoleum este LinoWall, primul și singurul finisaj de perete din linoleum aprobat și certificat Silver Cradle to Cradle®.
 

COLECȚIA DE PARDOSELI DIN VINIL iQ ONE: CERTIFICARE GOLD CRADLE TO CRADLE®

iQ One este noua generație de pardoseli omogene din PVC și oferă un echilibru perfect între estetică, flexibilitate și rezistență. iQ One beneficiază de o formulă unică de pardoseli termoplastice omogene, fără PVC sau plastifianți,ceea ce îi permite să ofere avantajele unice care au făcut ca iQ să fie un nume recunoscut de zeci de ani. Aceste pardoseli sunt ideale pentru zone cu trafic ridicat și cerințe specifice, cum ar fi zonele publice și instituțiile de învățământ și asistență medicală. Flexibilitatea sa excepțională ușurează instalarea și fixarea. Sunt primele pardoseli omogene din lume cu certificare Gold Cradle to Cradle®, ceea ce confirmă rolul de pionier al firmei Tarkett în domeniul sustenabilității.

MOCHETĂ: Backing-ul dalelor de mochetă DESSO EcoBase®: certificare Gold Cradle to Cradle

Realizat cu materiale evaluate 100% pozitiv, suportul pentru dalele de mochetă DESSO EcoBase ale firmei Tarkett a obținut certificarea Gold Cradle to Cradle, de nivel Platinum Cradle to Cradle în ceea ce privește sănătatea materialelor. Conține cel puțin 75% materiale reciclate (cretă reciclată)* și este fabricat în instalații alimentate exclusiv cu electricitate regenerabilă. Întregul suport poate fi separat de dala de mochetă și reciclat în siguranță cu ajutorul liniei de producție construite special pentru Tarkett. Reciclarea plăcilor de covor cu suport de EcoBase generează economii de CO2 de până la 20% pe ciclu de producție, în comparație cu co-generarea de EcoBase în industria cimentului. Mocheta DESSO poate fi echipată cu suportul EcoBase, în timp ce gama noastră AirMaster certificată Silver Cradle to Cradle, s-a dovedit că ajută la „curățarea aerului” de praf fin, este dotată în mod standard cu EcoBase.

 * O dală de mochetă care folosește suport EcoBase conține până la 89% materiale reciclate sau regenerabile, fără a compromite sănătatea sau performanța materialelor.