Întreținerea parchetului din lemn TARKETT

Întreținerea parchetului din lemn TARKETT

Cum se întreține parchetul din lemn?

Ați făcut alegerea corectă prin achiziționarea parchetului din lemn Tarkett. Cu toate acestea, deși calitatea superioară a produsului și instalarea corespunzătoare sunt extrem de importante, întreținerea corespunzătoare a parchetului este esențială pentru exploatarea pe termen lung.

Cum se întreține parchetul din lemn?

Pentru a păstra frumusețea parchetului Tarkett, urmați aceste instrucțiuni foarte simple:
• Aspirați în mod regulat pentru a elimina praful și alte particule care pot zgâria finisajul.
• Ștergeți imediat în caz de lichid vărsat pe parchetul din lemn.
• Utilizati cu grijă încălțămintea sportive sau pantofii cu toc, acestea având o influență puternică asupra deteriorării pardoselii. În contact cu apă și nisip, tocurile cui sunt printre cei mai mari dușmani ai pardoselilor de lemn, dar nu numai, acestea putând deteriora orice podea, chiar și din ciment.
• Așezați covorașe în afara și în interiorul intrărilor pentru a preveni acumularea de nisip și praf pe pardoseală.
• Așezați covorașe în fața chiuvetei de bucătărie, a mașinii de spălat vase și a tuturor ustensilelor din bucătărie pentru a proteja pardoseala de diverse incidente, cum ar fi vasele sparte, apa vărsată, pete cauzate de detergent sau alimente.
• Evitați cauciucul sau alte materiale dense care împiedică circulația aerului și acumulează umezeală sau praf abraziv.
• Atașați pâslă pe picioarele mobilierului pentru a ușura deplasarea acestora și pentru a preveni zgârieturile. Păstrați protecțiile curate și înlocuiți-le la primul semn de deteriorare.
Protejați pardoseala când deplasați mobilier sau obiecte grele. Utilizați un covor întors cu fața în jos, cu o bucată de placaj puțin mai mică deasupra acestuia. Așezați mobila deasupra și glisați-o.
• Mențineți nivelul de umiditate între 30% și 50% pentru sănătatea dumneavoastră, precum și pentru a proteja pardoseala și mobilierul din lemn. Lemnul este un material natural, care reacționează la variațiile de umiditate atunci când aceasta este absorbită sau eliberată.
• Evitați expunerea la lumina soarelui și iluminarea artificială puternică, deoarece acestea pot provoca decolorarea lemnului. Acesta este un fenomen complet normal și natural. Cu cât culoarea lemnului este mai deschisă, cu atât este mai vizibilă schimbarea.
• Rearanjați covoarele și mobilierul din când în când și folosiți un număr minim de surse de lumină pentru a menține uniformitatea schimbărilor de culoare. Notă: schimbarea culorii nu este cauzată de îngălbenirea lacului; este o schimbare firească a culorii lemnului.

• Parchetul de culoare închisă trebuie să fie întreținut mai frecvent decât cel de culoare deschisă, motiv pentru care acest lucru trebuie luat în considerare la alegerea podelei.
• Structura anumitor specii de lemn (cum ar fi nucul și cireșul) sunt în mod natural mai moi, astfel încât zgârieturile apar mai ușor decât în cazul lemnului de esență tare, cum ar fi stejarul (vezi scala de duritate Brinell pentru diferite specii de lemn).
• Nu utilizați cantități excesive de apă pentru a curăța parchetul din lemn, deoarece acesta poate fi permanent deteriorat. Ar trebui să fie uscat în 15 secunde după ce l-ați șters.
• Nu aplicați niciodată un agent de curățare sau alt lichid direct pe suprafața pardoselii din lemn.
• Nu folosiți detergenți pe bază de ceară, uleiuri sau alte produse de curățat pentru uz casnic, deoarece acestea pot mătui sau deteriora finisajul parchetului; o peliculă uleioasă face ca pardoseala să fie alunecoasă și greu de întreținut.
• Nu așezați plante în ghivece pe parchet, deoarece condensul îl poate deteriora.
 

Sfaturi utile pentru întreținerea parchetului de lemn. Intervenții rapide.

Întreținerea parchetului din lemn este ușoară. Cu toate acestea, în caz de probleme, câteva sfaturi utile vă vor ajuta să păstrați frumusețea pardoselii:

Pete de alimente, băuturi răcoritoare, alcool, etc.
Absorbiți imediat cu un burete sau ștergeți pardoseala cu o cârpă umedă. Aplicați Tarkett Cleaner pentru a dizolva pata și apoi ștergeți.

Pete lipicioase, dificile sau închise
Aplicați Tarkett Cleaner și apoi ștergeți. Pentru pete persistente aplicați oțet direct pe pete, lăsați timp de două până la 3 minute și apoi frecați. Fără succes? Umeziți cârpa cu puțin solvent sau benzină și îndepărtați pata.

Urme de pantofi, roți de cauciuc etc.
Aplicați Tarkett Cleaner pe o cârpă și apoi ștergeți.

Grăsimi, ulei, ruj, creioane etc.
Aplicați Tarkett Cleaner pe o cârpă și apoi ștergeți.

Gumă de mestecat, ceară, urme de creioane etc.
Aplicați o pungă de plastic plină cu cuburi de gheață până când pata se întărește. Aplicați Tarkett Cleaner pe o cârpă și apoi ștergeți.

Cerneală
Îmbibați o cârpă cu puțin solvent sau benzină și îndepărtați pata.

Zgârieturi de suprafață sau arsuri de țigări
Utilizați kitul de reparații Tarkett Touch.

Zgârieturi adânci sau alte probleme majore
Înlocuiți scândura deteriorată.
 

Programul de curățare și întreținere

1.    Curățarea zilnică/ obișnuită
Aceasta implică aspirarea și ștergerea uscată. Zonele foarte murdare pot fi curățate prin ștergerea cu o cârpă umedă (nu udă), înmuiată cu un agent de curățare adecvat (Tarkett Cleaner - pentru parchet lăcuit sau Osmo Wash and Care - pentru parchet uleiat). Ulterior, pardoseala trebuie ștearsă imediat cu un mop uscat pentru a preveni pătrunderea umezelii în îmbinări.

2. Reîmprospătarea periodică și curățarea intensivă
Pentru a reîmprospăta pardoseala care și-a pierdut strălucirea, folosiți Tarkett Cleaner - pentru parchet lăcuit sau Osmo Wash and Care - pentru parchet uleiat. Aplicați un strat subțire de agent de curățare lichid pe suprafața bine curățată anterior. În ambele cazuri, urmați instrucțiunile producătorului. Pentru a curăța suprafețele foarte murdare, aplicați o cantitate mică de detergent direct pe podea.

Curățați zonele foarte murdare cu Osmo Liquid Wax Cleaner (utilizați plăcuțele de lustruit Osmo sau, pentru parchetul din lemn de stejar, bureți Scotchpad) și apoi lustruiți pardoseala. Din când în când, trebuie să curățați pardoseala cu detergentul cu ceară lichidă Osmo, în special acele zone care sunt utilizate cel mai frecvent (aplicați un strat subțire, lăsați să se usuce și apoi lustruiți podeaua).
 

Agenți de curățare și întreținere recomandați

Pentru colecțiile de parchet lăcuit

Tarkett Cleaner

Un detergent lichid, alcalin, pentru curățarea mecanică a pardoselilor. O combinație de substanțe active permite curățarea eficientă a tuturor tipurilor de impurități, precum și uscarea rapidă. Instrucțiunile de utilizare sunt indicate pe ambalaj; pentru a elimina petele, pur și simplu pulverizați produsul pe suprafață și ștergeți-l cu o cârpă.

Tarkett Refresher

Curăță și protejează toate pardoselile din lemn prefinisate. Instrucțiuni de utilizare: în primul rând, curățați parchetul din lemn cu o cârpă umedă pentru a îndepărta murdăria și praful. Aplicați un strat subțire de produs, utilizând o cârpă umedă curată și lăsați să se usuce timp de 30 de minute. Nu călcați pe pardoseală până când aceasta nu este complet uscată. Pardoseala este acum protejată de un strat subțire de Tarkett Refresher. Dacă pardoseala a fost tratată anterior cu ceară sau produse de lustruire, mai întâi curățați lustrul. Tarkett Refresher este disponibil în sticle de un litru. Diluare: nu diluați produsul și nu folosiți substanțe chimice suplimentare.

În zone foarte murdare, aplicați mai mult Tarkett Refresher și lustruiți insistent. Dacă o zonă a început să se usuce, vă rugăm să nu aplicați un nou strat de produs. Curățați frecvent cârpa în timp ce aplicați produsul, precum și după utilizare. Utilizarea recomandată a Tarkett Refresher este o dată la fiecare 2-3 luni.
 

Pentru parchet din lemn uleiat

Produse OSMO

Pentru parchetul din lemn uleiat de la Tarkett (colecțiile Tango Vintage, Tango Classic și Salsa Premium), recomandăm produsele de îngrijire și întreținere OSMO:

  • OSMO Wash and Care - pentru îngrijire și curățare obișnuită
  • OSMO Liquid Wax Cleaner - pentru curățare și împrospătare ocazionale
  • OSMO Polyx Oil - pentru întreținere și reînnoire.