iQ Natural - Noua generație de pardoseală PVC sustenabilă

Natura este centrul poveștii noii generații iQ Natural

Procesul de producere a fost adaptat în conformitate cu grija față de mediul înconjurător - sursa inspirațională a acestei colecții. 
Natura este cea care oferă materia primă regenerabilă folosită pentru a înlocui materiile fosile utilizate în producerea colecției iQ Natural - o biomasă ce provine din reziduuri de lemn. Totodată, bio plastifianții, culorile și texturile, evidențiate drept elemente inspirate din natură, au contribuit la definirea unei colecții armonizate, de înalte performanțe. 
Furnizarea de soluții sustenabile a fost, întotdeauna, unul dintre angajamentele Tarkett, aspect ce susține reciclarea vinilului drept o soluție eficientă pentru menținerea unui echilibru al sistemului natural. 
Descoperiți mai multe despre povestea ce stă la baza noii generații de pardoseli din vinil iQ Natural, ce contribuie la reducerea cu peste 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră, comparativ cu alte soluții echivalente de pardoseală*.
*Conform Declarației de Mediu a Produsului (DMP) a pardoselilor din vinil omogen de la Institutul European de Producători de Pardoseli (ERFMI).

 

O soluție eficientă de pardoseală ce contribuie la reducerea cu peste 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră*
*Conform Declarației de Mediu a Produsului (DMP) a pardoselilor din vinil omogen de la Institutul European de Producători de Pardoseli (ERFMI).

Eco-design

Ne proiectăm produsele pe baza principiilor economiei circulare, iar conceptul de eco-design se evidențiază prin selectarea materiilor prime potrivite.

În această privință, noua generație a colecției iQ Natural inovează semnificativ, fiind prima pardoseală realizată din vinil bio-atribuit, la nivel global, – Biovyn™ – biomasa regenerabilă înlocuiește 100% materia primă. Această biomasă este realizată din reziduuri de lemn. 
 

Bio-atribuirea se evidențiază drept activitatea de alocare unui material a unei cantități de materie primă bazată pe bio conform principiilor echilibrului de masă. Este fabricat într-un sistem de producție folosind biomasă în paralel cu materie primă fosilă. În timpul producției, cele două materii prime sunt amestecate în sistem, iar resursele bio sunt „atribuite” unui produs final specific. Atribuția pe întregul lanț de aprovizionare este certificată de o terță parte (RSB), pentru a asigura sustenabilitatea și credibilitatea produsului finit.

Principiile echilibrului de masă permit o „tranziție ecologică” în infrastructura de producție existentă - fără a necesita dezvoltarea intensivă a resurselor de noi instalații de producție -  un instrument esențial pentru accelerarea tranziției ecologice.

Pentru fiecare metru pătrat utilizat, iQ Natural contribuie la trecerea de la materii prime fosile la materii prime regenerabile - făcând un pas mai departe către o societate circulară, lipsită de carbon; proprietățile tehnice și de întreținere rămân la același nivel ridicat de excelență.

RSB este un standard independent de sustenabilitate, recunoscut la nivel global, care certifică atât noua materie primă pe care o folosim pentru a produce iQ Natural (BiovynTM), cât și clasica colecție iQ Natural. RSB este recunoscut a fi un standard internațional de durabilitate și  încredere, revizuit de la egal la egal, pentru producția durabilă a materialelor și combustibililor biogenați și avansați. Am colaborat strâns cu RSB în timpul dezvoltării noii generații iQ Natural, pentru a verifica în mod independent angajamentul de a furniza produse durabile din punct de vedere social și ecologic. iQ Natural este prima pardoseală care obține certificarea RSB.
 

Descoperiți principiile echilibrului de masă

Producție neutră de carbon

Decarbonizarea producției înseamnă o schimbare a modelului consumului de energie. Acesta este un factor cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Uzina noastră din Ronneby, Suedia, care produce iQ Natural, folosește electricitate fără fosili de mulți ani.

Pe parcursul anului 2019 s-au făcut investiții majore și pentru a reduce dependența de combustibilii fosili pentru producerea căldurii de proces. Două arzătoare de ulei au fost înlocuite cu cele electrice, care vor crea o reducere a GES cu aproape 4000 de tone de CO2 anual, adică economisesc 849 de vehicule de călători conduse pe un an sau 4000 de călătorii de întoarcere între Paris și New York cu avionul.

Puținele emisii de GES rămase legate de producția de iQ Natural (9 tone) vor fi compensate prin proiectele REDD + * care susțin rezervația TAMBOPATA.

Acest lucru face ca producția de iQ să fie neutră de carbon natural.


* Tarkett sprijină rezervația de biodiversitate Tambopata-Bahuaja pentru a sensibiliza proiectele REDD + și a lua măsuri pentru schimbările climatice și pentru a crește biodiversitatea, precum și pentru a sprijini agricultura responsabilă și corectitudinea socială.

Închiderea ciclului

Ne străduim cu dedicație de a deveni o companie complet circulară; unde deșeurile sunt utilizate ca resursă.

Reciclarea este o piatră de temelie a tranziției circulare, deoarece este un mod eficient de a economisi resurse, de a reduce deșeurile și de a evita emisiile de gaze cu efect de seră. Într-adevăr, este mai puțin energetic să transformăm materialele existente decât să le producem de la zero folosind materii prime virgine.

Prin programul de preluare și reciclare ReStart® - Tarkett, operăm sisteme din toată Europa, unde colectările de la instalarea pardoselilor de vinil sunt colectate și trimise la centrele noastre de reciclare.

Mai mult, pentru a recicla eficient podelele de vinil post-utilizare, Tarkett Ronneby, din Suedia, unde este fabricat iQ Natural, a lansat recent o metodă inovatoare de curățare industrială. Permite curățarea podelelor uzate de lipici și reziduuri de beton și apoi transformată în granule de vinil de aceeași calitate ca materiile prime virgine.

Am conceput colecția de pardoseală iQ, pe baza proceselor de reciclare și închidem în mod activ circuitele și prin această generație următoare.

iQ Natural își aduce aportul în fiecare etapă a ciclului de viață

iQ Natural sustainable vinyl flooring logo

Design inspirat din natură

O poveste identificată în Natură, sursa noastră de inspirație pentru desinul iQ Natural

 

„Nu există o sursă de creativitate mai bogată decât Natura, locul în care designerii noștri își crează inspirația pentru gama de culori a colecției iQ Natural. O paletă de nuanțe calde, subtile, care combină culorile tonuri și nuanțe care mângâie ușor simțurile. Alegeți din familiile de culori Dawn, Crisp, Radiant, Relief și Dusk, îmbogățite cu textura adăugată din compoziția sa de Natural Flake. Noul model Natural Flake a fost conceput pentru a accentua și evidenția secțiunile arhitecturale dintr-un spațiu, dar și pentru a netezi tranzițiile între combinațiile de culoare. Fiecare culoare poate fi combinată în cadrul grupului de culori sau al altor grupuri iQ Natural, ceea ce îl face un purtător versatil pentru design."

Decoperiți cele 5 familii de culori

Avantajele colecției iQ Natural

iQ Natural este o altă colecție din categoria iQ care excelează în utilitate.
Instalare ușoară, performanțe de lungă durată, igienă, proprietăți și aspect excepționale de întreținere, legate armonios într-o singură soluție. Flexibilitatea și construcția omogenă fac această soluție ideală pentru sudare și înveliș în zonele clinice (coridoare, cameră curată, etc.) oferind un finisaj etan și neted, astfel aceste spații fiind sigure și ușor de curățat pentru o igienă perfectă. Toate aceste caracteristici, de asemenea, face ca iQ Natural să respecte cerințele zonelor cu risc ridicat de infecție. Cu o grosime de doar 2 mm, covorul PVC omogen iQ își păstrează performanțele pe tot parcursul vieții și este capabil să reziste zeci de ani de utilizare constantă, fără să își schimbe aspectul, putând fi în același timp recondiționat la forma sa originală prin procesul obișnuit de „tamponare uscată”.
Cu emisiile sale foarte scăzute de COV și compoziția fără ftalați, colecțiile iQ oferă siguranța alegerii unei soluții sigure de pardoseală, ce nu are un impact măsurabil asupra condițiilor de aer din spațiile închise.
Totodată, pentru spațiile în care confortul sonor reprezintă un element esențial, cum ar fi coridoarele școlii, grădinițele sau clădirile publice, iQ Natural Acoustic* va fi soluția eficientă. Disponibil în 10 culori, iQ Natural Acoustic oferă o reducere a sunetului de 15 dB.

Documentație