Amenajarea camerei pentru copii. Idei de design și inspirație pentru alegerea pardoselii potrivite

Amenajarea camerei pentru copii. Idei de design și inspirație pentru alegerea pardoselii potrivite

Camera copiilor este întotdeauna cea mai veselă cameră din casă. Această încăpere ar trebui să reprezinte o mică oază în care cei mai mici membri ai familiei își vor petrece timpul liber, un loc în care vor învăța și își vor dezvolta personalitatea, un loc în care vor crește și în care își vor face multe amintiri frumoase.

Amenajarea camerei pentru copil

Ai la dispoziție o mulțime de idei și soluții de amenajare în funcție de necesitățile copilului în lista de mai jos. Nu uita de etapa de planificare, trebuie să te gândești cum vei armoniza toate elementele astfel încât spațiul să fie bine organizat și funcțional.


Tipuri de design și inspirație pentru o cameră de fete

Designul într-o cameră de fete poate fi de poveste, dacă îți lași imaginația să lucreze. Începând cu nuanțe pastelate de roz sau albastru pentru pereții camerei, completate de mobilier alb, poți amenaja un spațiu elegant și atemporal, întrucât nuanțele pastelate sunt întotdeauna o alegere potrivită. De asemenea, alege un covor pufos pe care să poată sta și amenajează lângă fereastră o zonă de relaxare, cu multe perne și rafturi pentru jucării sau cărți. Având în vedere că preferințele se schimbă odată cu vârsta, deși ai ales o nuanță de roz pastelat, este posibil ca aceasta să nu mai fie pe placul ei, așa că o soluție ar fi să vopsești un singur perete într-o astfel de nuanță, pentru a fi mai ușor de schimbat.   

Decoruri de camere pentru băieți

Ținând cont de faptul că băieților le place să se joace cu mașini, fii atent în alegerea pardoselii, întrucât vor petrece cel mai probabil mult timp jucându-se acolo. La Tarkett găsești pardoseală de lemn compatibilă cu sistemele de încălzire. Astfel, cei mici se pot juca în voie, stând pe un parchet de lemn confortabil și cald. Te poți juca și cu nuanțele, inclusiv în privința pardoselii, folosind parchet în culori de albastru unic. Dacă faci o astfel de alegere, menține restul încăperii într-o notă simplistă, pentru un aspect echilibrat. 

Inspirație pentru amenajarea camerei copiilor (fată și băiat)

O cameră comună pentru fată și băiat poate fi mai greu de amenajat, în special atunci când preferințele nu coincid. Nuanțele neutre și mobilierul de calitate vor fi o alegere potrivită pentru o perioadă îndelungată, astfel încât să nu fie necesare schimbări frecvente. Mocheta poate fi o opțiune perfectă pentru cei mici, deoarece ai la dispoziție o gamă largă de produse cu multiple posibilități de design, nuanțe și grosime. E o pardoseală rezistentă și este ideală ca soluție pe termen lung pentru camera copiilor. De asemenea, ai nevoie de opțiuni de depozitare eficiente pentru lucrurile lor, așa că ia în calcul paturile cu sertare încorporate și montează suficiente rafturi.


Idei și decorațiuni pentru o cameră de bebeluș

Amenajează camera bebelușului cât mai simplu și investește treptat în decorațiuni pe măsură ce crește, în funcție de interesele sale. Cel mai important element în cazul bebelușilor este pardoseala, care trebuie să fie sigură și călduroasă. O variantă adecvată este mocheta, deoarece are izolare termică foarte bună și poți alege un model cu grosime ridicată pentru un plus de siguranță. Dacă această opțiune nu este pe placul tău, colecția de covoare pentru copii de la Tarkett ar fi o alternativă eficientă pentru a te asigura că bebelușul este în siguranță atunci când petrece timp pe pardoseală.

Cameră pentru copii la mansardă

Un astfel de spațiu este mai limitativ, deoarece înălțimea redusă a camerei dă senzația unui spațiu mic, așa că trebuie să planifici atent amenajarea camerei pentru copii la mansardă. Măsoară cu atenție spațiul disponibil și ia în calcul mobilierul la comandă, întrucât va fi mai ușor de integrat. Folosește culori deschise, oglinzi oblice cu suport și menține totul bine organizat astfel încât camera să nu fie aglomerată. Sursele de lumină sunt, de obicei, puține la mansardă, prin urmare, vei avea nevoie de surse de iluminat adecvate. O lampă de birou este ideală, dacă nu poți amplasa spațiul de lucru lângă fereastră.


Idei de organizare a spațiului din camera copiilor

Atunci când amenajezi o cameră pentru copii, este foarte important să ai grijă la organizarea acesteia. Având în vedere faptul că acesta este un spațiu care are mai multe roluri, trebuie să ții cont de toate acestea atunci când îl organizezi. Aspecte ce țin de vârsta copilului și de toate nevoile sale sunt factori importanți pe care trebuie să îi iei în calcul, pentru ca micuțul să se simtă confortabil în camera sa.

Luminozitate

Camera copiilor nu este doar locul în care cei mici vin să doarmă, este și camera lor de studiu și de joacă, unde își vor petrece cea mai mare parte a timpului. În consecință, această cameră necesită o iluminare bună, așa că spațiul în care organizezi camera copiilor ar trebui să aibă un număr suficient de deschideri, astfel încât lumina naturală să intre nestingherită pe tot parcursul zilei. Dacă nu îți permite spațiul și nu ai deschideri suficiente, atunci este foarte important cum vei aborda organizarea și amenajarea acesteia. În special colțul de lucru trebuie să fie bine iluminat.

Culoare

Când vine vorba de culori în camerele copiilor, nu există reguli, cu excepția faptului că ar trebui să le placă lor. Deși culorile obișnuite sunt albastru pentru băieți și roz pentru fete, ești liber să experimentezi și alte nuanțe, să combini diferite culori, texturi, hatching și astfel să creezi o cameră de poveste pentru cei mici. Combină albastru deschis cu galben pastel, roz cu verde, verde cu mov și vei obține un spațiu colorat și dinamic în care micuțul tău se va bucura să stea.

În cazul când camera este mai mică, te sfătuim să pictezi cel puțin un perete în alb și să nu folosești culori închise, ci nuanțe pastelate, pentru că astfel vei face camera să pară mai mare.

Detalii

După ce te-ai ocupat și ai definit unele dintre elementele de bază ale spațiului, este momentul potrivit să te ocupi de partea cea mai interesantă și creativă, detaliile. O cameră pentru copii este de neimaginat fără multe detalii și lucruri mărunte. Într-o încăpere în care predomină multe detalii și culori diferite, îți recomandăm să folosești covoare în nuanțe simple, deschise sau într-o culoare care captează atenția.

Autocolantele decorative cu personajele eroilor preferați pot fi așezate pe pereți sub formă de tapet, precum și pe ușile dulapului sau la capătul patului.

Tabureții cu deschidere/spațiu de depozitare sunt întotdeauna potriviți pentru depozitarea/păstrarea lucrurilor mici și pentru a sta. Poți depozita și ascunde lucrurile foarte rapid astfel încât să ai în orice moment o cameră frumos aranjată și ordonată, precum și o zonă suplimentară de relaxare atunci când cei mici au prieteni în vizită.

Pardoseala

Copiii foarte mici petrec cea mai mare parte a timpului pe pardoseală, jucându-se, relaxându-se și odihnindu-se. Tocmai din acest motiv, este foarte important să alegi nu doar un covor călduros, ci și o pardoseală adecvată care să-ți protejeze micuțul.

Decorurile originale și colorate ale parchetului laminat sunt concepute special pentru camerele copiilor, având o bază specială care mărește rezistența laminatului și o bază acustică ce garantează confort părinților.

Dacă dorești frumusețea și căldura lemnului natural, parchetul de înaltă calitate este alegerea potrivită pentru tine.

Covorul PVC este o pardoseală caldă și accesibilă, cu posibilități infinite de design și se potrivește cu ușurință în orice casă.

Linoleumul are efect antistatic, antialergic și antibacterian și este conceput pentru încăperile în care locuiesc copii sau persoane cu probleme respiratorii și alergii.

Trezește copilul din tine, eliberează-ți imaginația și aranjează un spațiu pentru micuții tăi exact după măsura și dorințele lor. Permite-le să se bucure de micile lor oaze de pace și bucurie în fiecare zi, de un loc în care își vor crea cele mai frumoase amintiri.

Mobilierul

Atunci când alegi mobila, fii înțelept și alege mobilier care „crește” împreună cu copilul tău. Dacă alegi mobilier de înaltă calitate, în special pentru piesele de bază precum patul, dulapul și biroul, poți economisi mulți bani în viitor, iar copilul tău va avea o cameră pe măsură, cu fiecare nouă etapă din viață. Rezistă tentației de a lua mobilier colorat și mic care va fi complet inutilizabil în câțiva ani și investește în mobilier mai mare și mai simplu, pe care îl vei completa cu diverse detalii, în concordanță cu vârsta micuțului tău.

Dacă în camera copiilor este un pat clasic, și nu o canapea care să fie folosită și pentru stat, umple spațiul cu perne mari pe care se poate sta, scaune și chiar și un fotoliu, dacă spațiul permite.

Cea mai importantă piesă de mobilier din orice cameră de copii este biroul. Nu trebuie neapărat definit ca o masă, dar poate fi sub forma unei plăci în consolă pe perete, oferind astfel spațiu suplimentar de depozitare dedesubt.

Numeroase rafturi pe perete sunt un element care conferă un aspect deosebit și jucăuș încăperii, mai ales dacă sunt așezate asimetric și sunt de culori diferite. Asigură-te că aceste rafturi sunt ușor accesibile copiilor, deoarece sunt destinate exclusiv lor și lucrurilor pe care le au.

Dulapul din camera copiilor nu trebuie neapărat să aibă culori și forme simple. Fiecare ușă poate să fie într-o culoare diferită, dar nu în culori puternice, ci în nuanțe blânde și discrete, care se vor îmbina în mod adecvat cu restul spațiului.


Mobilier pentru camera copiilor cu paturi supraetajate

Paturile supraetajate sunt perfecte în camera copiilor, în special într-o cameră cu dimensiuni reduse, unde mobilierul trebuie ales mai atent. Chiar și pentru camera unui singur copil, patul supraetajat poate fi o soluție de a economisi spațiul, întrucât poți amplasa biroul sub pat. Dacă bugetul permite, poți adopta idei mai îndrăznețe, precum patul supraetajat cu tobogan, însă ține cont de faptul că pe măsură ce copilul crește, s-ar putea ca acest concept să nu îi mai fie pe plac.

Opțiuni de mobilă accesibilă pentru dormitorul copiilor

Dormitorul copiilor nu necesită mobilier voluminos, axează-te pe piesele de bază, de strictă necesitate și menține proporțiile mai reduse, astfel încât să le rămână spațiu pentru joacă. Pe măsură ce cresc, iar nevoile lor se schimbă, poți adăuga și alte elemente de mobilier care să completeze camera.

Dormitor tip set pentru copii

În cazul în care nu ești hotărât în privința pieselor de mobilier, ai întotdeauna opțiunea de a alege un dormitor de tip set, ce cuprinde toate elementele necesare. Dacă simți să adaugi o notă personală, poți integra cu ușurință un element mai interesant, deoarece restul mobilierului este uniform din punct de vedere al stilului, iar aspectul general va fi unul echilibrat.


Mobilă pentru o cameră de bebeluș

Mobilierul cu margini rotunjite este ideal pentru camera unui bebeluș, deoarece este mai sigur. O măsuță rotundă și joasă pentru joacă, amplasată pe un covor călduros și colorat, va fi, cu siguranță, pe placul său. Pentru a economisi spațiu, având în vedere că hainele bebelușilor nu necesită mult loc de depozitare, poți alege un pătuț cu sertare. Ulterior, poți adăuga în camera copilului dulapul și alte piese de mobilier, însă atât timp cât este bebeluș, un dormitor mobilat minimalist îi va lăsa spațiul necesar pentru a explora, în timp ce șansele să se accidenteze vor scădea considerabil. Dacă simți nevoia să umpli spațiul, adaugă perne și câteva jucării de pluș de dimensiuni mai mari.