Cum se instalează pardoseala LVT și covorul PVC

Cum se instalează pardoseala LVT și covorul PVC

Pardoselile din PVC sunt printre cele mai uşor de instalat. Totuşi, modul exact de instalare depinde de produsul ales şi de instrucţiunile oferite de producător. 


Dar, indiferent de tipul de pardoseală PVC ales, va fi nevoie de câţiva paşi preliminari pentru a te asigura că ea este instalată corect. Pentru a începe, ai nevoie de următoarele:

  • De cele mai multe ori trebuie să îndepărtezi pardoseala deja existentă. Totuşi, există câteva excepţii. De exemplu, pardoselile din LVT se pot monta direct peste plăcile ceramice şi peste alte tipuri de pardoseli. Covoarele din PVC se pot aşeza peste linoleum, dar numai dacă pardoseala este în stare bună, fără crăpături, şi dacă este curăţată în prealabil. Nu se recomandă montarea de pardoseli LVT sau covoare PVC tip rolă peste covor sau peste pardoseli din plastic flexibil cu spate textil sau din spumă, aşa cum sunt covoarele PVC vechi. De asemenea, nu se recomandă instalarea covoarelor PVC tip rolă peste plăcile ceramice deoarece rosturile gresiei vor fi vizibile la suprafaţa covorului PVC. Dacă montajul se face peste plăcile ceramice, este nevoie de o şapă autonivelantă pentru ca suprafaţa să devină perfect dreaptă. 
  • Ai grijă ca suprafaţa să fie curată, uscată şi dreaptă.
  • Scoate pardoseala PVC din ambalaj şi las-o cel puţin 24 de ore în camera unde va fi instalată pentru aclimatizare. 
     

Montajul pardoselii LVT

Există mai multe moduri de a instala pardoseala LVT, dar unul din cele mai uşoare şi rapide este prin folosirea sistemului click.


Produsele Starfloor Click sunt prevăzute cu sistem de instalare click, ceea ce permite două modalităţi de montaj simple şi versatile:

  • Montajul în unghi. Această metodă este folosită pentru colecţia Starfloor Click 30. Permite instalarea prin blocare în unghi, adică plăcile sunt instalate în unghi de-a lungul laturilor scurte şi lungi.  
  • Montajul prin împingere. Această metodă se foloseşte pentru colecţiile Starfloor Click 55 şi Starfloor Click Ultimate şi necesită un ciocan din cauciuc pentru a bate uşor plăcile în poziţia dorită.

Datorită tehnologiei cu sistem click, montajul pardoselilor LVT este rapid şi necesită un efort minim. De asemenea, pentru că pardoseala LVT reprezintă un sistem modular, nu este nevoie să muţi toată mobila în afara camerei în timpul montajului. Poţi pur şi simplu să montezi pardoseala PVC pas cu pas, mutând piesele de mobilier în cameră, în funcţie de necesităţi. 
 

Montajul pardoselilor din colecţia Starfloor Click 55

 

Montajul pardoselilor LVT din colecţia Starfloor Click Ultimate Rigid
 

Instalarea covoarelor PVC tip rolă

Există trei modalităţi de a monta covoarele PVC tip rolă Tarkett. Modalitatea de instalare folosită depinde de produsul ales, dar şi de dimensiunile camerei. 

  • În sistem flotant - pur şi simplu aşezi pardoseala din PVC pe suprafaţa camerei. Apoi trebuie să desfaci rola şi să tai covorul la dimensiunile necesare. Recomandăm această metodă pentru camerele mici, sub 12 metri pătraţi. 
  • Cu bandă dublu adezivă - se foloseşte bandă dublu adezivă în jurul camerei pentru a lipi covorul PVC. Recomandăm această metodă de montaj pentru camerele între 12 şi 25 de metri pătraţi. 
  • Cu adeziv - se foloseşte un spray adeziv pe bază de apă, de exemplu Tarkospray, soluţia simplă şi prietenoasă cu mediul oferită de Tarkett. Recomandăm această metodă de montaj a covorului PVC pentru camere mai mari de 25 de metri pătraţi. 

Metoda cu bandă dublu adezivă este cea mai folosită metodă de instalare pentru covoarele PVC tip rolă de la Tarkett. De asemenea, este şi cea mai potrivită pentru proiecte DIY. Un banal cutter este singurul instrument de care vei avea nevoie. 

Iată paşii pentru instalarea unui covor PVC tip rolă dacă ai o cameră mare:

 

Colaj din mai multe imagini infatisand procesul de instalare al pardoselilor PVC + instrumentele necesare, un barbat in timpul m

Instrumente necesare:

  • Mănuşi
  • Ruletă
  • Creion
  • Produs de sudură la rece pentru PVC
  • Bandă dublu adezivă
  • Bandă adezivă din hârtie
  • Cutter cu lama curbată
  • Cutter cu lama dreaptă
  • Roller
  • Riglă din metal

 

1. După aclimatizarea de 24 de ore, taie fâşiile de covor cu margini de 5 cm şi lasă-le încă 24 de ore înainte de montaj.

2. Plănuieşte atent un mod de etalare pentru a obţine un aspect echilibrat al pardoselii.

3. În funcţie de dimensiunea camerei şi de lăţimea covorului PVC, s-ar putea ca montajul să necesite mai multe fâşii. În acest caz, va fi nevoie de sudură la rece pentru a sigila marginile. 
 

Colaj din trei imagini reprezentand procesul de montaj al pardoselii PVC - masurarea cu ruleta, lipirea benzii de hartie adezive

4.  Trasează o linie de referinţă (unde se vor uni fâşiile).

5. Aşază bandă dublu adezivă pe margini.

6. Aşază fâşiile de covor PVC de-a lungul liniei de referinţă. 

Colaj din trei imagini infatisand pasi din procesul de montaj al pardoselii PVC - imbinarea fasiilor si taierea marginilor

7. Suprapune fâşiile şi aliniază marginile.
8. Taie covorul PVC de-a lungul peretelui. 
9. Taie fâşiile.
 

Colaj din trei imagini reprezentand pasi din procesul de instalare al pardoselii PVC - imbinarea fasiilor cu ajutorul hartiei ad

10. După ce ai tăiat fâşiile, îndoaie una din ele şi trasează linia de îmbinare (unde se va aşeza banda).
11. Aşază banda dublu adezivă peste linia de îmbinare. Îndepărtează folia protectoare şi reaşază cele două fâşii fix margine lângă margine. 
12. Aşază banda de hârtie peste linia de îmbinare.
 

Colaj din trei imagini cu pasi necesari in procesul de montaj al pardoselii PVC - imbinarea fasiilor de PVC cu ajutorul benzii a

13. Netezeşte banda de hârtie cu rollerul pentru a evita formarea de bule. 
14. Taie banda de hârtie de-a lungul liniei de îmbinare folosind cutterul cu lama curbată.
15. Foloseşte produsul de sudură la rece înfigând vârful în linia de îmbinare şi apăsând uşor pe tub pentru ca soluţia să curgă uniform de-a lungul liniei. 
 

Colaj din doua imagini reprezentand ultimul pas din procesul de montaj al pardoselii PVC si rezultatul final.

16. După 10 minute, timp necesar pentru uscarea soluţiei, îndepărtează uşor banda de hârtie. 
17. Covorul PVC este montat.
 

Care este pardoseala PVC pe care o poţi monta singur uşor şi rapid

Dacă vrei să îţi renovezi casa şi vrei cele mai bune rezultate în cel mai scurt timp posibil, Tarkett oferă o varietate de pardoseli PVC care se pot instala uşor şi rapid. 
 
Dintre colecţiile noastre de pardoseli LVT, cel mai uşor şi rapid de instalat de către oricine este Starfloor Click Ultimate, o nouă generaţie de LVT rigid, care foloseşte sistemul cu triplu click i4F, unul din sistemele cele mai simple care există pe piaţă. Folosind acest sistem, montajul pardoselii este intuitiv, căci nu trebuie decât să pui plăcile pe suprafaţă, să le îmbini şi să faci click. 
 
Dintre colecţiile de covoare PVC tip rolă, orice pardoseală cu montaj în sistem flotant este foarte uşor de instalat. Metoda de montaj în sistem flotant necesită doar aşezarea covorului PVC pe suprafaţă, fără a fi nevoie de bandă dublu adezivă sau adeziv. Trebuie doar să desfaci rola de PVC şi să o tai la dimensiunea camerei. De asemenea, poţi alege una din pardoselile PVC care au spate textil, deoarece acestea sunt create pentru a ascunde micile denivelări ale suprafeţei. 
 

În ce direcţie se instalează pardoseala din PVC sub formă de plăci?

Deoarece pardoseala PVC sub formă de plăci a fost creată pentru a imita produsele din lemn natural, plăcile de PVC se montează la fel ca şi cele din lemn. Dacă ai o cameră dreptunghiulară, aşază plăcile paralele cu peretele cel mai lung, iar dacă ai o cameră pătrată, aşază plăcile către principala sursă de lumină. Dacă instalezi pardoseala de PVC pe un hol, întotdeauna aşază plăcile pe lungimea lui. 
 
 

E nevoie de folie substrat pentru pardoselile din PVC?

Pentru a decide dacă este sau nu nevoie de folie substrat, trebuie să ţii cont de tipul de pardoseală PVC ales şi de tipul suprafeţei pe care o vei monta. Unele pardoseli PVC sunt create pentru a fi aşezate direct pe suprafaţă, având ca bază un strat moale, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de folie substrat. 
 
Cele mai multe produse din PVC nu necesită folie substrat. Totuşi, aceasta poate fi o opţiune dacă ai nevoie de mai multă izolare fonică sau termică. 


Beneficiile folosirii unei folii substrat

Folosirea unei folii substrat sau underlay la montajul pardoselilor PVC are mai multe beneficii:

  • Oferă izolare fonică, reducând atât zgomotul din cameră, cât şi propagarea sunetului între etaje. 
  • Oferă izolare termică şi dă o senzaţie de moale şi cald sub picioare. 
  • Este o barieră pentru vapori, lucru care poate fi necesar, de exemplu, pe o suprafaţă din beton cu probleme de umiditate. 

Dacă foloseşti folie substrat, trebuie să te asiguri că suprafaţa de montaj este uscată, curată şi dreaptă înainte de a instala pardoseala PVC.
 

Folia substrat integrată

Cele mai multe pardoseli din PVC Tarkett au un strat de bază din spumă, ceea ce înseamnă că nu necesită folie substrat pentru montaj. De exemplu, colecţia Tarkett Starfloor Click Ultimate are un strat integrat pentru izolare fonică cu tehnologia Soundblock, care poate absorbi 19 dB. 
 

Ce adeziv să foloseşti pentru pardoseala PVC

Nu este nevoie de adeziv pentru a monta pardoselile LVT Tarkett. Totuşi, dacă foloseşti metoda de montaj cu adeziv pentru covoarele PVC tip rolă, recomandăm un strat adeziv pe bază de apă, cum este soluţia eco-friendly Tarkospray de la Tarkett.