Cum se recondiționează parchetul

Cum se recondiționează parchetul

Prin recondiționarea parchetului ne referim la șlefuirea suprafeței lemnului, urmată de aplicarea unui ulei sau lac. Ne referim la restaurarea pardoselilor din lemn. 

Parchetul Tarkett se achiziționează gata de montare, deja lăcuit, ceea ce înseamnă că nu mai necesită pregătiri suplimentare după ce a fost montat și poți să aduci imediat mobila pentru a te bucura de casa ta. Totuși, după ani de utilizare, semnele de uzură pot să devină vizibile pe pardoseala ta. Sau poate vrei doar să-ți împrospătezi camera schimbând aspectul parchetului. Prin recondiționare, parchetul revine la aspectul lui de bază, dar astăzi nu este neobișnuit ca parchetul să fie vopsit într-o cu totul altă culoare. 

Parchetul Tarkett poate să fie rașchetat?

Să o luăm cu începutul. De ce ai alege să rașchetezi întreaga suprafață a pardoselii, când, de cele mai multe ori, stratul de suprafață al parchetului se poate reface mai simplu prin lăcuire? Este nevoie de un lac de calitate, pe bază de apă, compatibil cu stratul de suprafață original Tarkett. Această refinisare este mai simplă și mai economică decât șlefuirea și ai opțiunea de a reface întreaga pardoseală sau doar anumite zone. Trebuie doar să te asiguri că noul lac este la fel de lucios precum cel original. 
 

Camera goala amenajata cu parchet intr-o culoare naturala

Pașii necesari pentru recondiționarea parchetului:

Pregătirea. Ca de obicei, o bună pregătire este esențială pentru reușita proiectului. Înainte de a începe să rașchetezi parchetul, acesta trebuie să fie curat, fără reziduuri sau urme de grăsime. Temperatura camerei trebuie să fie între 18 și 27 de grade Celsius. De asemenea, materialele pe care le vei folosi (ulei, lac, primer) trebuie să fie aclimatizate la temperatura camerei. Cumpără din prima întreaga cantitate de ulei sau lac necesară pentru pardoseala ta. Cantitatea de substanță necesară este indicată pe ambalajul produsului, deci trebuie să urmezi instrucțiunile producătorului. 

Rașchetarea parchetului. După ce ai pregătit corect pardoseala, poți începe rașchetarea sau șlefuirea parchetului. Șlefuiește cu blândețe și în mod uniform suprafața pardoselii, folosind o mașină de șlefuit și un disc sintetic sau de plasă. Scopul este să obții un strat de suprafață uniform, fără a schimba culoarea lemnului și să pregătești suprafața pentru aplicarea noului lac. Pentru șlefuirea parchetului se folosesc aparate speciale cu discuri sintetice sau de plasă, având diferite granulații. Cu cât e mai fină șlefuirea, cu atât mai bun este rezultatul. Șlefuirea trebuie să fie uniformă, deci asigură-te că ai acoperit atât colțurile camerei, cât și zonele unde parchetul este mai uzat. Astfel, lacul sau vopseaua se vor putea aplica uniform și parchetul va arăta ca nou. 

Curățarea după șlefuire. Aspiră și șterge pardoseala cu o lavetă umedă pentru a îndepărta praful. 

Aplicarea primerului. Înainte de a aplica lacul, este necesar să aplici un strat protector, așa-numitul primer, ținând cont de recomandările producătorului. 

Aplicarea lacului sau uleiului. Aplică două straturi de lac și asigură-te că urmezi recomandările producătorului privind timpul de uscare pentru primul strat. Este foarte important ca această parte să fie executată corect și te sfătuim să o lași în seama profesioniștilor. 

La final, acordă timp suficient întregii pardoseli pentru a se usca total. 

Dacă ai întrebări privind rașchetarea parchetului, ne poți transmite un mesaj prin formularul de contact. 
 

Holul unei case amenajat cu un parchet din lemn intr-o culoare naturala