Curățarea și întreținerea mochetei. Ghid complet pas cu pas

Curățarea și întreținerea mochetei. Ghid complet pas cu pas

Efectuarea unui program adecvat de întreținere are un efect pozitiv asupra esteticii și performanței mochetei, ceea ce duce la prelungirea duratei de viață a investiției. Cu toate acestea, curățarea nu este singurul aspect ce face parte din întreținerea adecvată a mochetei. O măsură preventivă împotriva murdăriei și a umidității din exterior, care trebuie luată în considerare este spre exemplu instalarea mochetei Desso Protect. Aceasta poate fi instalată la toate intrările și trebuie să aibă o lungime suficientă pentru spațiul propus și să fie amplasată strategic, de la exteriorul clădirii. Acest lucru este esențial pentru a păstra murdăria afară. O altă măsură preventivă importantă presupune selectarea produselor potrivite, din punct de vedere al culorii, designului și structurii, pentru toate părțile clădirii.


Cum se realizează întreținerea mochetei


Tarkett recomandă un program de curățare în trei etape pentru mochetă, cu întreținere de rutină/zi de zi, întreținere periodică și curățare profundă, așa cum este descris mai jos. Frecvența întreținerii depinde de culoare, intensitatea utilizării, zonă și gradul de reprezentare.


Întreținerea zilnică


Întreținerea de rutină/zilnică este o combinație între curățarea cu aspiratorul și îndepărtarea petelor, efectuată ori de câte ori este necesar pentru diferite zone din clădire. Curățarea eficientă cu aspiratorul este o parte esențială a unui program de întreținere adecvat pentru a menține murdăria la minimum. 
Zonele ce rețin murdărie și cele cu trafic intens, cum ar fi holurile și recepția, ar trebui aspirate intens în fiecare zi. Alte zone, cum ar fi birourile și sălile de consiliu, pot fi aspirate zilnic în funcție de nevoie, însă trebuie efectuată o aspirare generală completă cel puțin o dată pe săptămână. Pentru cele mai bune rezultate, Tarkett recomandă aspiratoare verticale rezistente, cu acțiune de periere și filtre curate și eficiente.
Pe lângă aspirare, trebuie să aibă loc îndepărtarea regulată a petelor pentru a menține un aspect frumos. În mod ideal, petele sunt îndepărtate imediat pentru a preveni posibilitatea ca acestea să devină permanente. Majoritatea petelor (pe bază de apă) pot fi îndepărtate cu o cârpă albă curată și apă călduță, iar după uscare, eventual, tratate local cu un agent adecvat de curățare. Umiditatea excesivă trebuie absorbită mai întâi (din exterior în interior) și trebuie evitate frecarea și utilizarea excesive a apei. Petele uscate sau vechi pot fi tratate mai întâi cu un obiect neascuțit (de exemplu, o lingură) pentru a îndepărta reziduurile uscate. Alte pete (pe bază de ulei) și guma de mestecat trebuie tratate cu un agent adecvat de curățare a covoarelor.

Întreținerea periodică

Întreținerea periodică are loc dacă întreținerea zilnică nu mai oferă rezultatul dorit și, de preferință, trebuie efectuată de un specialist. În general, această întreținere periodică se efectuează de 1-2 ori pe an, în funcție de nevoile specifice ale clădirii și de diferitele zone din interior. Dintre numeroasele metode de curățare disponibile, Tarkett recomandă două opțiuni: curățarea uscată cu cristale și curățarea uscată cu pulbere. Asigură-te că produsul utilizat nu provoacă reapariția murdăriei din cauza reziduurilor. Aspiră întotdeauna înainte de a efectua oricare dintre aceste metode. Metoda de curățare uscată cu cristale (încapsulare) este o procedură cu umiditate scăzută care implică pulverizarea unei soluții lichide de încapsulare pe mochetă. Sunt inserate ușor în țesăturile mochetei și, după o perioadă de uscare de aproximativ o oră, sunt aspirate bine. Cristalele încapsulează eficient orice murdărie care poate fi apoi îndepărtată prin aspirare. Principalele beneficii ale acestei metode includ accesul continuu la camera sau la zona care este tratată, un timp de tratament redus și reziduuri incolore (dacă există). Pentru cele mai bune rezultate este foarte important să se folosească tipul potrivit de cristale.

Metoda de curățare uscată cu pulbere este similară, având însă câteva diferențe: pulberea „uscată” (se poate simți umedă) este răspândită pe suprafață manual și periată mecanic. O atenție sporită trebuie acordată îndepărtării complete a oricărui reziduu (pulbere și pământ), deoarece nu este incolor.
Această metodă nu este potrivită pentru mocheta Desso Forto, Desso Trace/Verso/Visions și Desso Twist. Pentru aceste produse, Tarkett recomandă curățarea uscată cu cristale. Este bine de știut faptul că și În cazul curățării chimice compuse se poate folosi camera sau zona în timpul procedurii de întreținere. Când utilizezi oricare dintre metode, asigură-te că le testezi mai întâi pe o parte ascunsă a pardoselii pentru a vedea rezistența culorii mochetei.
Notă: Pentru mocheta needlepunched, cum ar fi Desso Lita, extracția murdăriei cu apă caldă este singura procedură de curățare recomandată.

Curățarea în profunzime

Întreținerea adecvată de zi cu zi, acompaniată de cea periodică, menține estetica și performanța mochetei la un nivel mulțumitor o perioadă de timp. Cu cât planul de întreținere este respectat și executat corect, cu atât această perioadă va fi mai mare. Cu toate acestea, în timp, mocheta poate acumula pământ care intră în țesătură și va avea nevoie de întreținere de specialitate pentru restaurare. Acest lucru ar trebui să fie efectuat la sfatul unui specialist în conformitate cu planul de întreținere. Tarkett recomandă metoda de extracție cu apă fierbinte pentru curățarea în profunzime a mochetei. Aceasta trebuie să fie întotdeauna precedată de o curăţare intensivă cu aspiratorul, de îndepărtarea petelor sau de prepulverizare pentru a slăbi reziduurile de pete.

Extracția cu apă caldă este o metodă umedă de curățare profundă, folosind un spray și o mașină specială. După aspirarea suprafeței, un agent de curățare adecvat trebuie pulverizat pe mochetă. După aceea, mașina injectează apă caldă curată adânc în mochetă pentru a prelua murdăria, îndepărtează amestecul rezultat din
apă și agentul de curățare uzat cu un sistem de aspirare încorporat și clătește suprafața. Această combinație este cea mai eficientă metodă. Permite mai mult timp pentru acțiunea chimică și neutralizează substanța chimică de curățare prin clătire.
Este foarte important să nu folosești o cantitate excesivă de apă, pentru a evita umezirea excesivă a mochetei. Prin urmare, se recomandă ca o firmă specializată de curățare să efectueze acest tip de întreținere. În plus, este foarte important să te asiguri că pardoseala are suficient timp să se usuce înainte de a fi folosită din nou
(în general 1-2 zile).

Cum să cureți petele de pe mochetă

După cum a fost menționat mai sus, cele mai comune pete (pe bază de apă) pot fi îndepărtate folosind o cârpă albă curată (din bumbac) sau hârtie absorbantă și apă călduță. Alte pete (cum sunt cele pe bază de ulei) trebuie tratate cu un produs adecvat de curățare a mochetei. Este întotdeauna recomandat să îndepărtezi petele cât mai repede posibil, urmând instrucțiunile de pe recipient și testându-l pe o parte ascunsă a mochetei. În toate cazurile, procedura se repetă acolo unde este necesar după uscare până când petele sunt îndepărtate (evitând întotdeauna frecarea excesivă). În cazurile în care aveți nevoie de mai multe informații, contactați Tarkett și/sau partenerii specializați în întreținerea mochetei.

Curățarea petelor de cafea, ceai, suc sau vin de pe mochetă

Mai întâi eliminați cât mai mult excesul de umiditate prin curățarea cu o lavetă albă (din bumbac) sau cu hârtie absorbantă. Apoi se ia o altă lavetă albă, umezită cu apă călduță pentru a curăța ultimele reziduuri rămase, din exterior spre interior (evitați frecarea și folosirea excesivă a apei). Lăsați mocheta să se usuce complet și repetați acest lucru dacă este necesar (eventual cu un agent adecvat de curățare).


Curățarea petelor de mâncare și de fructe de pe mochetă

Îndepărtați toate resturile rămase cu o lingură (sau obiect asemănător) și urmați instrucțiunile ca la cafea/ceai/suc/vin. Dacă rămân reziduuri de pete, procedura poate fi repetată cu un agent adecvat de curățare a mochetelor.

Curățarea gumei de mestecat de pe mochetă

Pentru cele mai bune rezultate, utilizează un produs specializat pentru îndepărtarea gumei de mestecat. Urmărește întotdeauna instrucțiunile de pe recipient.

Curățarea tonerului, a vopselei sau a lipiciului de pe mochetă

Mai întâi îndepărtează orice reziduu uscat rămas cu o lingură (sau un obiect asemănător). Apoi utilizează o soluție adecvată pentru îndepărtarea petelor de pe mochetă împreună cu o lavetă albă pentru eliminarea petelor rămase.
Notă: Nu aplica niciodată un produs de eliminare a petelor pe bază de solvent
direct pe suprafața mochetei. Acest lucru poate cauza dizolvarea componentelor mochetei. Aplică întotdeauna produsul pe o lavetă albă, apoi pe mochetă.

Curățarea petelor de sânge sau de urină de pe mochetă

Se procedează la fel ca și în cazul cafelei, ceaiului, sucului sau petelor de vin.

Întreținerea mochetei și programul Cradle to Cradle

Pentru că facem parte din programul Cradle to Cradle®, ne-am propus să proiectăm și să producem produsele în așa fel încât acestea să aibă un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării oamenilor și care pot fi dezasamblate și reciclate. De asemenea, sunt stabilite obiective pentru a crește cantitatea de energie pe care o folosim, alimentată cu surse regenerabile, gestionăm resursele noastre de apă în mod responsabil și dezvoltăm capacitățile de preluare și reciclare. Prin urmare, mochetele noastre devin mai mult decât un produs; sunt un serviciu care poate contribui la o lume mai bună. Întreținerea este o parte integrantă a acestui serviciu, iar principiile C2C trebuie integrate în programul de întreținere (definirea metodelor, instrumentelor și agenților de curățare). În plus, un mediu curat are un efect pozitiv asupra sănătății și bunăstării utilizatorilor săi. Partea principală din programul de întreținere este reprezentată de curățarea prin aspirare și de îndepărtarea petelor prin folosirea apei, așa că este foarte important să luăm în considerare utilizarea energiei și a apei. Atât în cazul îndepărtării petelor specifice (de exemplu, pe bază de ulei, gumă de mestecat), cât și în cazul întreținerii periodice sau a celei profunde, este esențial să folosești agenții de curățare potriviți pentru covoare. Include, printre alte aspecte, compoziția și efectul chimic al agenților asupra personalului de întreținere și a utilizatorilor, precum și a cantității de reziduuri din mochetă. Avantajul întreținerii periodice în comparație cu cea de curățare profundă este că agenții de curățare și reziduurile nu vor ajunge în rețelele de apă publice. Alte instrumente, cum ar fi mașinile pentru curățare profundă, trebuie evaluate în raport cu utilizarea energiei și a oricăror agenți de curățare care ar putea ajunge în fluxurile publice de apă. Deciziile privind utilizarea unor astfel de produse și unelte se iau apoi pe baza unor criterii și în termeni ce privesc eficacitatea lor în curățarea și întreținerea mochetei. Modul în care se desfășoară programul de întreținere și utilizarea agenților de curățare este un factor determinant pentru starea mochetei, pentru durata de viață și, prin urmare, pentru opțiunile de reciclare sau reutilizare a produsului ca parte a programului Take Back™ de la Desso. Cantitatea de pământ și de reziduuri din mochetă determină calitatea materialelor introduse în diferitele cursuri de reciclare. Ca parte a procesului, Tarkett cercetează continuu agenți de curățare alternativi și instrumente pentru potrivirea lor cu strategia Cradle to Cradle®, precum și pentru performanța acestora în curățarea și întreținerea mochetei.
Unele produse recomandate sunt enumerate mai jos.

Soluții și produse de curățare pentru mochetă

O gamă largă de detergenți și produse de curățare este disponibilă pentru întreținerea covoarelor. Contactează un reprezentant de la Tarkett pentru a afla despre produsele care se potrivesc cu filosofia Cradle to Cradle® și/sau îndeplinesc standardele de performanță în curățarea și întreținerea produselor de pardoseală pentru mochete precum:

Aspiratoare verticale: Sebo (de exemplu, Dart 2), Lindhaus (de exemplu, RX eco Force) și Windsor (de exemplu, Senzor S2 Hepa) sau echivalent.

Filtre pentru aspirator: Hepa, tip clasa S sau echivalent.

Soluții pentru îndepărtarea petelor: datorită ofertelor în continuă schimbare în ceea ce privește produsele de îndepărtare a petelor și eforturilor producătorilor de a face un produs ecologic, vă rugăm să contactați reprezentantul Tarkett.

Importantă pentru întreținerea de rutină/zilnică este prezența unui agent de curățare pentru petele solubile pe bază de apă (cafea, ceai, vin etc.) și a unui agent de îndepărtare a petelor pe bază de ulei (unsoare, vopsea etc.), precum și a unei lavete albe (bumbac).

Cu toate acestea, unii detergenți și produse de curățare nu ar trebui să fie utilizați, deoarece nu îndeplinesc condițiile Cradle to Cradle® sau au un efect dăunător asupra esteticii și performanței produselor mochetei:

• Înălbitor (sau agenți de înălbire)

• Produse cu niveluri de pH sub 5 sau peste 8

• Săpun

• Tri (sau produse tri-holding)

Pentru cele mai bune rezultate, urmează întotdeauna instrucțiunile de pe recipient. De asemenea, este important să testezi întâi agenții de curățare pe o parte ascunsă a pardoselii pentru a verifica rezistența culorii. Contactează un reprezentant Tarkett dacă ai întrebări sau ai nevoie de asistență suplimentară.

Planul de întreținere descris mai sus oferă instrucțiuni recomandate de Tarkett. Cu toate acestea, înțelegem că programul efectiv de întreținere depinde și de cerințele individuale ale clădirii. Definirea unui plan de întreținere adecvat, cu detalii specifice privind metoda, frecvența și caracteristicile specifice ale locației și tipului de mochetă instalată, este esențială pentru menținerea esteticii și performanțelor optime ale acesteia. În acest sens, un reprezentant Tarkett îți poate oferi consultanță.