Poate fi reciclată pardoseala din vinil deja utilizată?

Poate fi reciclată pardoseala din vinil deja utilizată?

La Tarkett punem accent pe găsirea constantă de noi metode de a ne procura și recicla pardoseala. Timp de mulți ani am reușit să reciclăm pardoseală, post-instalare sau post-utilizare, precum mochetă sau linoleum. Prin programul ReStart®de colectare și reciclare a pardoselii Tarkett, desfășurat în Europa și America de Nord, am reușit să colectăm 102,000 tone de pardoseală, din 2010 până în 2018. Cu toate acestea, confruntându-ne cu diferite obstacole, până acum, nu am reușit să reciclăm și pardoselile din vinil post-utilizare.  
 

Astfel, în prezent, suntem în curs de dezvoltare a noi soluții de reciclare a tuturor colecțiilor de pardoseli din vinil omogen, produse din 2011, și extindere a opțiunilor de reciclare oferite clienților, întrucât decupajele de vinil post-instalare reprezintă 8 până la 10% din pardoseala folosită într-un șantier. 
 

O dată cu lansarea noului nostru produs iQ Surface, în cadrul expoziției de la Milano Design Week, în Aprilie 2019, am anunțat și noutățile privind reciclarea pardoselilor din PVC. 
 

Așadar, cum am găsit cea mai potrivită metodă de reciclare? 

În trecut, ne-am confruntat cu provocarea tehnică de separare a adezivului și betonului de pardoselile din vinil omogen utilizate. Având la dispoziție doar câteva fabrici în Europa ce oferă acest serviciu și un obiectiv clar definit, la nivel de companie - de a putea recicla doar materialele definite pozitiv până în 2020 - nu am putut stopa progresele de reciclare a pardoselilor din vinil fără flatati. Astfel, am decis să dezvoltăm propriul proces, adaptat nevoilor noastre, pentru a asigura o înaltă calitatea și performanță sporită, exact cum ne dorim. 

Colaborând, angajații noștri au reușit să dezvolte o noua tehnică proprie. Am personalizat utilaje specializate pentru curățarea și reciclarea vinilului mărunțit post-utilizare. Am testat și îmbunătățit această soluție, timp de opt luni, pentru a crea granule de vinil ce pot fi integrate in noile pardoseli din vinil. Granulele oferă aceleași proprietăți și performanțe ca meterialul brut, conservând resursele și creând, totodată, un impact mai mic asupra mediului, comparativ cu materia primă în stare brută. În acest sens, VinylPlus demonstrează că fiecare tonă de vinil reciclat utilizată echivalează cu două tone de emisii de carbon diminuate.

Continuăm să îmbunătățim acest proces

Ne dorim să îmbunătățim această tehnologie și să sporim eficiența acestui proces. Însă acesta nu este singurul nostru obiectiv urmărit. Suntem atenți la orice opțiune de care am putea dispune pentru a scala acest proces. Prima provocare întâmpinată în procesul de creare a unei surse tot mai mari  de pardoseli pentru reciclare este informarea și sensibilizarea clienților noștri. Este important să informăm consumatorii cu privire la posibilitatea returnării pardoselilor Tarkett din vinil omogen, pentru reciclare. Astel, ne propunem să ne folosim de toate efoturile noastre comunicaționale de marketing și politicile companiei pentru a informa și încuraja consumatorii să recicleze vechea pardoseală din vinil omogen.

Pentru a ușura procesul de transmitere a pardoselii de la consumatori, ne dorim să creăm parteneriate cu diverse companii de logistică, reciclare și demolare, interne și externe.

Pentru moment, acest proiect rămâne un proiect pilot în țările nordice, dar avem ambiții mari pentru viitor, și, considerând sursa de material disponibilă, este posibil să avem suficiente pardoseli de reciclat, din care să putem alege culori și materiale, drept sursă pentru crearea unor noi pardoseli cu o mare cantitate de vinil reciclat.

Un plus de valoare adus designului circular închis

Reciclarea pardoselilor din vinil omogen post-utilizare este doar una dintre modalitățile prin care Tarkett încearcă să închidă ciclul natural, protejând mediul înconjurător. Totodată, am dezvoltat facilități proprii de separare și reciclare în Olanda, pentru reciclarea mochetei, aplicabile începând cu Noiembrie 2019. Punem accent pe aceste îmbunătățiri pentru că le considerăm un plus de valoare semnificativ adus consumatorilor, în timp ce contribuim la conservarea resurselor naturale și protejarea mediului înconjurător. 

Află mai multe despre strategia de sustenabilitate Tarkett, Doing Good. Together

Descoperă iQ Surface, cea mai nouă colecție de vinil dedicată atât pardoselilor, cât și pereților. 

Galerie de imagini

Colecție sugerată