Reciclarea. Sună bine în teorie, dar mai bună este transpunerea ei în practică.

Reciclarea. Sună bine în teorie, dar mai bună este transpunerea ei în practică.

Reciclarea deșeurilor din instalații este posibilă de câțiva ani; reciclarea pardoselilor lipite după utilizare este adevărata provocare. Acum, datorită unei tehnologii avansate, Tarkett a ridicat nivelul, oferindu-le clienților din Europa o oportunitate unică de a recicla pardoseala omogenă postutilizată, economisind emisiile de carbon, prevenind risipa și construind impulsul asupra obiectivelor lor de sustenabilitate. Pardoseala va fi reciclată și transformată în materii prime pentru produse noi. 
Lansată în Scandinavia, Germania și Franța, tehnologia inovatoare va funcționa în cadrul programului de preluare și reciclare ReStart® de la Tarkett. Acesta va acoperi inițial pardoseala omogenă post-utilizare realizată după 2011, ceea ce înseamnă că pardoseala nu conține ftalați, un tip de plastifiant care nu mai este utilizat în pardoseala Tarkett.
 

Colectarea pardoselii omogene folosite pentru reciclare

O descoperire tehnologică

Noua tehnologie de preluare și reciclare din cadrul companiei Tarkett, a depășit provocările reciclării pardoselilor omogene după utilizare. La instalația noastră de reciclare din Ronneby, Suedia, pardoseala poate fi granulată și spălată pentru a îndepărta reziduurile și adezivul, uscată și reciclată în siguranță într-o nouă pardoseală din PVC. Procesul de reciclare este extrem de eficient din punct de vedere al resurselor, deoarece fiecare mp colectat de pardoseală poate fi reciclat în materie primă suficientă pentru a produce un mp de pardoseală nouă. Ne așteptăm să reciclăm 8.500 de tone sau 3 milioane de mp de pardoseală la început până în 2025, pentru a continua creșterea.
„Acesta este rezultatul unui efort de colaborare realizat de Tarkett pentru a regândi pardoseala circulară din PVC, astfel încât clienții noștri să poată beneficia de servicii extinse de reciclare a pardoselilor și de pardoseli circulare”, spune Benjamine Proisy, directorul EMEA Sustainability. „Totul face parte din călătoria noastră de sustenabilitate și ambiția noastră de a ne ajuta societatea și clienții să treacă la o economie circulară și să reducă impactul nostru asupra carbonului.”
 

Two operators speaking at our recycling centre in Ronneby, Sweden

Ce înseamnă pentru clienții noștri?

  • Emisii mai mici - reciclarea pardoselilor din PVC ajută la economisirea emisiilor de carbon, evitând consumul de energie necesar pentru extragerea și prelucrarea materiilor prime și emisiile provenite de la incinerare și depozitare; 1 mp de reciclare omogenă a deșeurilor de PVC iQ post-utilizare economisește 9,8 kg de CO2*.
  • Reducerea deșeurilor - Reduceți deșeurile până la zero și economisiți costurile de eliminare.
  • Pardoseli circulare - PVC-ul poate fi reciclat eficient de până la opt ori**. Așadar, vom putea crește conținutul de reciclare al produselor noastre, oferindu-vă pardoseli mai durabile. Obiectivul nostru este de a include 30% materiale reciclate în volum în produsele noastre până în 2030.
  • Clădiri ecologice - Reciclând și achiziționând pardoseli cu conținut reciclat, sunteți cu un pas mai aproape de obținerea certificărilor pentru clădiri ecologice.
  • Un serviciu eficient de preluare și reciclare - Vă putem colecta pardoseala prin programul nostru stabilit de preluare și reciclare ReStart®. În perioada 2010 și 2020 am colectat deja 109.000 de tone de pardoseli post-instalare și post-utilizare la nivel global, inclusiv pardoseli din PVC. 
Restart operator at our recycling centre in Clervaux

Cum functioneazã?

Am ușurat procesul pentru a elimina posibilitatea oricărui impediment față de clienții noștri. Contactați reprezentantul local de vânzări Tarkett pentru a semna o convenție Restart®. Vom confirma apoi că pardoseala dumneavoastră este eligibilă pentru reciclare și, vom veni și o vom colecta prin programul de reciclare ReStart®.

Ce urmează?

Vom extinde oferta noastră, astfel încât să puteți recicla diferite tipuri de pardoseli, pe măsură ce dezvoltăm domeniul de aplicare al programului nostru până în 2025 și nu numai, permițându-vă să faceți progrese suplimentare în ceea ce privește obiectivele dumneavoastră. Vom continua să optimizăm și procesul de reciclare, astfel încât să putem merge mai departe și mai repede împreună.


*Metodologia de calcul se bazează pe scenariul de incinerare și intervalul mediu IQ omogen Tarkett cu greutatea suprafeței 2,75 kg/mp. Valorile se bazează pe ERFMI Generic EPD5 pentru pardoseli din PVC omogen cu greutatea suprafeței 3,25 kg/mp. Valorile ERFMI au fost recalculate luând în considerare diferența de greutate în comparație cu produsul de exemplu. ERFMI, EPD generic „Acoperiri de pardoseală din PVC omoge, conform EN ISO 10581”, pagina 5, numărul declarației EPD: EPD-ERF-20180176-CCI1-EN https://ibu-epd.com/veroeffentlichte-epds  
**Vinyl Plus https://vinylplus.eu/recycling/a-smart-material/sustainable-recyclable

Making conscious choices. For people and planet.
Tarkett Human-Conscious DesignTM

Concepte sustenabile

pardoseala  covor PVC
Poate fi reciclată pardoseala din covor PVC deja utilizată?

Află mai multe despre cum Tarkett reciclează pardoseala din vinil omogen pentru a proteja resursele naturale și mediul înconjurător.

IN_HO-Floor-iQNatural.jpg
iQ Natural - Noua generație de pardoseală PVC sustenabilă

Noua generație iQ Natural, un pas în plus către o societate fără emisii de carbon

Colecții relevante