Combinații de culori în designul interior

Combinații de culori în designul interior

Atunci când îți decorezi casa, există anumite reguli pe care trebuie să le urmezi, astfel încât rezultatul să fie armonios și echilibrat. Una dintre aceste reguli se referă la modalitățile de combinare a culorilor. Alegând cu grijă nuanțele casei tale, vei obține atmosfera care se potrivește cel mai bine personalității tale. Gândește-te ce elemente de decor vrei să scoți în evidență și ce culori vor avea ele, apoi alege celelalte detalii ale designului interior, ținând cont de aceste lucruri. 

Alb și roz

Culoarea roz, cu toate nuanțele sale, este percepută ca fiind una feminină, dar, în ultimul timp, este o culoare tot mai des folosită în designul interior. 
 

Camera de zi cu pardoseala din lemn amenajata in alb si roz, cu mobilier modern

Rozul este întâlnit în special în combinațiile de culori pentru dormitor, unde este adesea asociat cu albul pentru a crea spații elegante, feminine și romantice.

Camera de fetita amenajata cu mobila alba si pereti roz pal

În ce privește livingul, folosirea nuanțelor de roz este o decizie îndrăzneață. În general, nu se folosesc pe suprafețe mari, cum sunt pereții sau obiectele de mobilier masive, ci doar pe unele detalii care vor accentua spațiul. Atunci când detaliile roz vor domina interiorul, este indicat să fie folosite în combinație cu niște culori neutre, de exemplu alb sau gri. 
 

Camera de zi cu vedere spre un rau amenajata in alb si roz intens

Un fotoliu roz, o veioză, un covor mic sau un tablou cu detalii roz vor aduce o anumită dinamică într-un spațiu simplu sau redus, fără a ieși prea mult în evidență. 
 

Detalii dintr-o camera de zi amenajata in alb si roz

Mov și verde

Movul se obține din amestecul unei culori calde, roșu, cu o culoare rece, albastru, deci are caracteristicile amândurora. Mulți experți consideră că încurajează imaginația copiilor și creativitatea artiștilor. 

Verde este culoarea naturii și simbolizează dezvoltarea, armonia, prospețimea, reînnoirea, stabilitatea, anduranța. Verde este nuanța cea mai plăcută ochiului uman și are un puternic efect calmant. 
 

Camera de zi cu pardoseala din parchet amenajata cu o canapea verde si pereti mov

Nuanțele de mov se potrivesc cu multe culori și creează un interior original, modern. Poți folosi movul peste tot - pereți, mobilă, detalii - deoarece este o culoare care se potrivește cu orice. Același lucru este valabil pentru verde. Dar trebuie să fii atent, deoarece nu toate combinațiile de culori se potrivesc în orice interior.
 

Detaliu dintr-o camera de zi - canapea gri cu perne decor mov si galbene

Dacă îți place combinația de mov și verde, dar nu te atrag interioarele foarte colorate, concentrează-te pe detalii precum fețele de pernă, vazele de flori, decorațiunile, draperiile. Acestea vor fi de ajuns pentru a aduce dinamism și prospețime în camera ta. 
 

Albastru și galben

Culoarea albastru, cu exotismul ei, aduce profunzimile mării în orice interior. Combină bine calmul și liniștea, fiind ideală pentru creativitate, productivitate. Galbenul, o culoare strălucitoare, veselă, caldă, este un simbol al fericirii și al succesului. Aceste nuanțe vii, pline de energie și veselie, au un efect pozitiv și stimulativ asupra psihicului. Deși sunt culori contrastante, combinația de albastru și galben creează o ambianță proaspătă și plăcută, potrivită atât pentru locuințe, cât și pentru birouri. 

Detaliu dintr-o camera cu pereti bleu in care se afla doua scaune galben si bleu

Aceste două culori sunt foarte potrivite pentru pereți. E vorba, în special, de nuanțele lor mai deschise, care sunt suficient de vizibile încât să accentueze peretele, dar suficient de neutre încât să nu îl transforme în elementul dominant al camerei. Dacă vrei să zugrăvești pereții într-una din aceste culori sau într-o combinație de-a lor, atunci restul spațiului ar trebui să fie mult mai calm, în tonuri de gri, bej, alb, cu mici detalii albastre și galbene.
 

Detaliu dintr-o camera de zi - canapea albastra cu perne galbene alaturi de un fotoliu galben

În spațiile minimaliste, cu pereți albi și texturi simple, poți opta pentru un set de mobilier în una din cele două culori, în timp ce fotoliile, scaunele sau un alt element de decor pot fi în cealaltă culoare. Astfel, combinația de albastru și galben va aduce în respectivul spațiu un aer elegant și proaspăt.
 

Camera de zi cu vedere spre o padure amenajata in albastru si maro cu pardoseala din lemn

Ți-am prezentat doar câteva din cele mai frumoase combinații de culori pentru casă, care vor aduce, cu siguranță, o schimbare în spațiul tău. Alege-ți preferata și începe să-ți împrospătezi căminul.