Cum se montează pardoseala din lemn

Cum se montează pardoseala din lemn

Modalitatea de montaj a pardoselilor din lemn depinde de tipul lemnului ales, dar şi de stratul-suport de la care porneşti: beton, lemn, covor sau plăci ceramice. Aceşti factori vor influenţa opţiunile de montaj, care includ montajul în sistem flotant sau lipit. 
 

Pot să montez singur parchetul din lemn?

În funcţie de produsul Tarkett ales şi de tipul stratului de bază, montajul pardoselii din lemn poate să fie un proiect DIY simplu sau un proiect mult mai complex, care necesită intervenţia unui profesionist. 

Pardoselile din lemn Tarkett sunt prevăzute cu sistemul de îmbinare T-Lock. Acesta blochează plăcile de lemn strâns lipite, aşa încât ele se îmbină perfect, fără spaţii sau margini neregulate. 

Folosind acest sistem, poţi monta parchetul într-o cameră de dimensiuni medii în mai puţin de o zi. De asemenea, oferim colecţia STEP XL & L, care are plăci late şi mari, ceea ce asigură o instalare ușoară și rapidă prin același sistem de îmbinare, T-Lock. 

Cum se montează parchetul laminat sau din lemn tratat

Montajul pardoselilor din lemn Tarkett peste sisteme de încălzire în pardoseală

Cele mai multe pardoseli din lemn Tarkett se pot monta peste sisteme de încălzire prin pardoseală. Totuşi, pardoselile din arţar şi fag nu se pot monta niciodată peste încălzirea prin pardoseală din cauza structurii lor naturale, care poate forma crăpături sau spaţii atunci când se usucă prea tare. În plus, sistemul de încălzire trebuie să fie astfel gândit încât să încălzească în mod egal toată suprafaţa pardoselii şi să nu depăşească nicăieri 27 de grade Celsius. Dacă nu eşti sigur de compatibilitatea dintre pardoseala aleasă şi sistemul de încălzire, poţi solicita ajutorul punctului de vânzare. 

Parchetul laminat şi cel din lemn tratat pot fi montate DIY prin două sisteme de îmbinare, TC-Lock și Click.Pentru a monta parchetul din lemn Tarkett, stratul-suport trebuie să fie drept, dur, uscat şi curat. Lemnul trebuie lăsat să se aclimatizeze la temperatura camerei în care va fi instalat, iar aceasta ar trebui să aibă o umiditate relativă între 30% şi 60% şi o temperatură minimă de 18 grade Celsius. Pardoselile din lemn Tarkett se depozitează doar în condiţiile menţionate şi nu direct pe sau sprijinite de beton. Pachetele se desfac exact înainte de montaj.
 

Trebuie să stabileşti direcţia în care va fi instalată pardoseala din lemn. Dacă ai o cameră dreptunghiulară, plăcile se montează paralel cu peretele cel mai lung, iar dacă ai o cameră pătrată, plăcile se montează spre principala sursă de lumină. Dacă montezi pardoseala din lemn pe un hol, plăcile vor fi întotdeauna montate pe lungimea lui. Deschide câteva cutii de parchet în timpul montajului pentru a putea alege plăcile aşa încât tranziţia de la o culoare la alta să fie armonioasă. În jurul punctelor fixe, cum sunt pereţii, pragurile, ţevile de încălzire şi scările, se lasă rosturi de dilatare. Pentru a avea o lăţime corectă a rosturilor foloseşte distanţiere speciale. 

La final, poţi adăuga detaliile. Tarkett oferă o varietate de accesorii pentru finisare asortate cu parchetul, precum plinte, colţare, benzi de tranziţie, profiluri de închidere şi trecere, profiluri nas de treaptă. 
 

Care este cel mai bun substrat pentru parchet

Alegerea substratului potrivit pentru pardoseala din lemn este o parte importantă a procesului de instalare, deoarece el are mai multe scopuri. Substratul ajută la reducerea zgomotului, protejează lemnul împotriva umezelii nocive şi oferă izolare termică. De asemenea, el îmbunătăţeşte confortul la mers. 


Alegerea celui mai bun substrat va depinde de mai mulţi factori, inclusiv de tipul pardoselii alese (lemn masiv sau lemn tratat), de tipul stratului-suport şi de modul în care e încălzită camera (dacă există sau nu încălzire în pardoseală). 

Pentru ca pardoseala să reziste mai mult, recomandăm Tarkofoam II, Tarkoflex sau substratul din pâslă. Tarkoflex se foloseşte în camerele cu încălzire în pardoseală. 

Uneori vei avea nevoie şi de o hidroizolaţie. Este vorba despre o folie care previne trecerea umidităţii de la stratul-suport către pardoseala din lemn. Substratul Tarkoflex este util şi ca hidroizolaţie. 

Care este cel mai bun substrat pentru încălzirea în pardoseală

Dacă ai un sistem de încălzire în pardoseală, există şi alţi factori de care trebuie să ţii cont când alegi cel mai bun substrat pentru pardoseala din lemn. Multe folii-substrat sunt groase şi moi ca să dea senzaţia de moale şi să ofere izolare. Acest tip de substrat nu este ideal pentru camerele cu încălzire în pardoseală, pentru că ar bloca şi căldura. În schimb, este nevoie de un substrat subţire, care lasă căldura să treacă. Dacă alegi greşit folia-substrat, sistemul de încălzire nu va putea să funcţioneze eficient şi, în plus, temperatura ar putea atinge un nivel periculos, ducând la probleme cu pardoseala. Pentru sistemele de încălzire în pardoseală se va folosi Tarkoflex II, o folie-substrat subţire şi compactă sau folia din pâslă.