Curățarea și întreținerea pardoselii

Curățarea și întreținerea pardoselii

Deoarece igiena este întotdeauna importantă în casele noastre, îți explicăm cum poți curăța perfect pardoseala, astfel încât spațiul tău să fie curat în permanență. 

În continuare vei afla: 

  • Cum se întreține parchetul si ce produse recomandăm
  • Cum se întreține parchetul laminat
  • Cum se întrețin pardoselile din PVC
  • Cum se întrețin covoarele
     
Camera de zi amenajata cu parchet din lemn si mobilier in culori neutre

Parchetul Tarkett previne dezvoltarea bacteriilor

Am desfășurat un studiu în care am analizat cum se comportă parchetul Tarkett în contact cu bacteriile. Cercetările au arătat că lacul pe care îl folosim ca strat de protecție pentru parchet previne dezvoltarea acestora. 

Dar, desigur, pentru a asigura o igienă optimă, este necesar să luăm măsuri pentru întreținerea parchetului în mod regulat și să îl curățăm în profunzime ocazional.
 

 Peria unui aspirator in timp ce curata o pardoseala din lemn

Ce înseamnă întreținerea parchetului în mod regulat

Aspirarea prafului și ștergerea parchetului cu o cârpă uscată sunt singurele măsuri necesare în mod regulat pentru întreținerea parchetului. 
 

Ce înseamnă curățarea în profunzime a parchetului

Atunci când vine momentul pentru curățenia generală și curățarea în profunzime a parchetului, poți folosi o lavetă umezită cu o soluție de curățare potrivită (Tarkett Cleaner pentru parchetul lăcuit sau Osmo Wash and Care pentru parchet uleiat).

La final, este necesară ștergerea parchetului cu o cârpă uscată pentru a evita pătrunderea umezelii în rosturi, lucru care ar strica aspectul pardoselii.
 

Camera de zi cu scara interioara amenajata cu parchet intr-o culoare deschisa

Curățarea parchetului lăcuit

Pentru parchetul lăcuit, recomandăm soluția de curățare Tarkett Cleaner. 
 

Tarkett Cleaner

Tarkett Cleaner este un agent de curățare mecanică lichid, alcalin, destinat parchetului lucios, lăcuit. Combinația de substanțe active curăță foarte eficient toate tipurile de impurități. 

Modalitatea de folosire este indicată pe ambalaj, iar în cazul petelor, trebuie să pulverizați soluția pe suprafața parchetului și să ștergeți cu o lavetă. 
 

Produse de curățare pentru parchet uleiat

Pentru colecțiile de parchet uleiat (Tango Vintage, Tango Classic Salsa Premium) recomandăm soluțiile de curățare Osmo, astfel:

- Osmo Wash and Care pentru curățarea și întreținerea regulată a parchetului

- Osmo Liquid Wax Cleaner pentru curățarea ocazională în profunzime și reîmprospătarea parchetului. 

Află aici cum se curăță parchetul laminat în condiții speciale, când s-a pătat sau când s-a vărsat ceva pe el. 
 

Sfaturi pentru curățarea parchetului laminat

Stratul de la suprafața parchetului laminat previne dezvoltarea bacteriilor și îl face mai rezistent la pete, iar sistemul de îmbinare solid previne pătrunderea murdăriei în rosturi. 

Bucatarie amenajata cu parchet laminat gri si mobilier de culoare verde

Întreținerea parchetului laminat

Parchetul laminat se curăță în mod regulat cu o lavetă din microfibră sau cu aspiratorul. De asemenea, el se poate șterge cu o cârpă umedă (nu udă), astfel încât să se usuce complet în cel mult 15 secunde. Dacă parchetul nu este uscat în 15 secunde după ștergere, înseamnă că laveta a fost prea udă, ceea ce poate duce la deteriorarea suprafeței. 

Dacă este nevoie de o curățenie în profunzime, folosește o soluție de curățare pentru parchetul laminat, clătește bine cu mopul, iar la final șterge pardoseala cu o lavetă uscată. 
 

Sfaturi pentru curățarea pardoselilor din PVC

Covoarele PVC Tarkett sunt ușor de întreținut, având la suprafață un strat de protecție care le face mai rezistente la pete și mai ușor de curățat. 

Poți curăța praful cu aspiratorul oricât de des este necesar, iar pentru o curățare în profunzime, șterge pardoseala cu o lavetă umezită cu apă caldă și un detergent neutru. Nu uita că laveta trebuie să fie umedă, nu udă. 
 

Camera de zi amenajata cu pardoseala din PVC de culoare gri

Atunci când cureți pardoseala din PVC nu folosi:

  • Detergenți abrazivi sub formă de pudră
  • Săpun negru
  • Acetonă sau alți solvenți
  • Ceară sau lac
  • Produse pe bază de ulei
  • Dispozitive cu abur
     
Dormitor amenajat in culori neutre cu pardoseala din PVC

Cum se curăță covoarele

Aspiră întreaga suprafață a covorului cel puțin o dată pe săptămână sau mai des. Curățarea cu aspiratorul în mod regulat previne pătrunderea impurităților în profunzimea țesăturii. 

Dacă vrei să îndepărtezi murdăria care deja a pătruns în straturile profunde ale covorului, te sfătuim să apelezi la ajutorul profesioniștilor. Iar dacă vrei să cureți personal covorul, folosește doar produse cu pH 7 (neutru).
 

Camera de zi in culori neutre cu o canapea gri si covor alb pe jos

Pentru a te asigura că produsul de curățat este potrivit pentru covoare, poți pune o cantitate mică pe o farfurie, pe care să o așezi apoi pe calorifer. Dacă, după 24 de ore, au rămas pe farfurie urme de grăsime, înseamnă că produsul nu este adecvat și nu trebuie folosit pentru curățarea covoarelor. 
 

Rețeta home made pentru curățarea covoarelor shaggy

Mai întâi scutură bine covorul, apoi curăță-l cu aspiratorul (nu aplica niciodată un produs de curățat pe un covor care nu a fost aspirat, deoarece nu vei face decât să facilitezi pătrunderea murdăriei în straturile profunde).

Detaliu dintr-o sufragerie avand pe jos un covor shaggy de culoare alba

Ingrediente pentru soluția de curățat home made:

  • 300 ml oțet de mere
  • o jumătate de litru de apă
  • 300 ml suc de lămâie
  • o pungă bicarbonat de sodiu
  • câteva picături de ulei esențial (levănțică, citrice, opțional)

Înmoaie un burete în acest lichid, freacă covorul, lasă-l să se usuce pe un plan drept, apoi aspiră-l.

La final, vei avea un covor curat, cu miros plăcut. 
 

Igiena casei și sănătatea sunt importante

La final, nu uita că este important să ne asigurăm că trăim într-un spațiu sănătos: de la mâncarea pe care o consumăm, la aerul pe care îl respirăm și pardoseala pe care călcăm.