Idei de design interior pentru spaţiile mici

Idei de design interior pentru spaţiile mici

Cum amenajez o cameră mică astfel încât să pară mai mare?

Fie că vorbim despre o garsonieră de 20 de metri pătraţi, despre o casă micuţă sau despre o cameră din casa ta, urmează câteva sfaturi simple de design interior pentru a face orice spaţiu mic să pară mai mare. 

  • Culorile

Dacă ai o cameră mică şi vrei să o amenajezi aşa încât să pară mai mare, un bun punct de pornire este alegerea culorilor. Regula generală este aceea că un spaţiu pare mai mare dacă foloseşti culori deschise şi mai mic dacă foloseşti culori închise. Cam aşa este în general, dar depinde şi de felul în care foloseşti culorile. De exemplu, aspectul dat de o pardoseală din lemn închis la culoare poate să fie echilibrat de pereţii şi mobila în culori deschise. Acest contrast între culori închise şi culori deschise poate să fie util pentru a atrage atenţia şi a aduce profunzime spaţiului. O alternativă ar fi să combini pardoseala deschisă la culoare cu pereţi deschişi la culoare, iar contrastul scăzut va crea impresia de continuitate şi va mări vizual spaţiul. 
 

Alege minimalismul

Un spaţiu mic oferă posibilităţi limitate când vine vorba de numărul pieselor de mobilier şi al accesoriilor. Chiar şi aşa, e foarte uşor să încarci excesiv camera cu prea multe lucruri. Pentru a evita această problemă, trebuie să faci ordine, să renunţi la lucrurile în plus şi să le organizezi pe cele rămase aşa încât să nu mai fie la vedere. Este important să reduci din obiectele din cameră, dar la fel de important este să adopţi minimalismul în design şi imprimeuri.  

De exemplu, atunci când alegi pardoseala, ea trebuie să fie cât se poate de simplă. Dacă alegi o pardoseală din lemn, orientează-te către esenţe de lemn în culori simple şi cu texturi subtile. Evită variaţiile de culoare şi designul încărcat. Aceeaşi regulă se aplică dacă alegi pardoseli laminate sau din PVC. De asemenea, sunt recomandate plăcile cât mai late pentru că se reduce numărul de rosturi, deci pardoseala va părea mai puţin încărcată. 

Creează impresia de spaţiu

Există câteva trucuri mici care te pot ajuta să creezi impresia de spaţiu mai mare. De exemplu, oglinzile aşezate în locuri strategice reflectă lumina naturală şi deschid spaţiul. În ce priveşte pardoseala, plăcile aşezate paralel cu cel mai lung perete pot să creeze impresia de lungime a spaţiului. O altă opţiune este montajul pardoselii în diagonala camerei. Acest truc face camera să pară mai mare şi este aplicabil oricărui tip de pardoseală, inclusiv parchetului din lemn masiv, parchetului laminat, gresiei şi pardoselilor din PVC

Idei de design interior și decor pentru maximizarea spaţiului

Pe lângă trucurile de design deja menţionate, care fac camera să pară mai mare, iată şi câteva idei pentru a maximiza potenţialul unui spaţiu. 

Foloseşte spaţiul pe verticală

Profită de pereţii goi şi foloseşte rafturi sau corpuri suspendate, lucru care va elibera podeaua şi va face ca spaţiul să pară mai mare. Un alt truc inteligent, care te va ajuta să economiseşti spaţiu: alege corpuri de iluminat tip aplică în locul veiozelor sau lampadarelor în dormitor, baie, birou, hol sau living. 
 

Alege mobila încastrată în perete

Rafturile încastrate în perete te vor ajuta să câştigi spaţiu la nivelul solului şi îţi vor oferi locuri în care să depozitezi şi să organizezi obiectele. Dacă ai un dormitor mic, un dulap cu oglinzi pe uşi va lumina spaţiul. Iar în bucătărie şi în living, dulapurile suspendate care merg până în tavan vor da impresia că tavanul este mai înalt.