Stilul vintage în designul interior

Stilul vintage în designul interior

Ce este stilul vintage în designul interior

A-ţi decora casa în stil vintage înseamnă a folosi piese de mobilier, accesorii şi palete de culori dintr-o perioadă trecută. Într-adevăr, multe stiluri de design interior includ elemente de decor vintage sau inspirate de stilul vintage. Printre ele se numără stilurile shabby chic, french-country, art deco, retro, industrial. Designul vintage variază semnificativ şi în funcţie de perioada pe care se pune accent. De exemplu, există un stil de design vintage care evocă nostalgia şi farmecul de modă veche asociate cu anii ’40 şi ’50.

Acest stil de design vintage este caracterizat de folosirea materialelor naturale, cum este lemnul, inclusiv lemnul vopsit şi cu aspect vechi, sau cum sunt ţesăturile naturale - in, lână, bumbac. Mobila veche sau cu aspect vechi, de obicei făcută din lemn şi tapiţerii sau piesele lăsate moştenire de bunici oferă acestor interioare un aspect elegant, de modă veche. Feminitatea şi delicateţea lor sunt definite prin linii frumoase, fluide şi o paletă de culori discretă.
 

Elemente ale stilului vintage în designul interior

Toate elementele unui spaţiu cu design vintage creează o aură de eleganţă şi graţie şi o atmosferă de nostalgie paşnică. Iată câteva din elementele-cheie ale designului vintage, urmate de câteva idei care te vor ajuta să realizezi o amenajare în stil vintage. 

  • Pardoseli din lemn sau cu aspect de lemn cu plăci late

Pardoselile din lemn cu plăci late sunt perfecte pentru interioarele în stil vintage. Plăcile late etalează mai mult din aspectul natural al lemnului şi includ mai multe noduri şi imperfecţiuni. Aceste detalii adaugă un şarm rustic şi contribuie la originalitatea spaţiului. 

Colecţiile de parchet din lemn Tarkett includ designuri în stil vintage care combină şarmul şi detaliile vechilor pardoseli din lemn şi toate beneficiile pardoselilor moderne pentru un look rustic şi învechit încă din prima zi. Au fost recreate suprafeţele uzate pe care le-ai putea găsi la piesele de mobilier second-hand sau la pardoselile din lemn recuperat. Urmele de fierăstrău, adânciturile sau alte detalii deteriorate fac pardoseala să arate ca şi cum a fost folosită ani la rând. 
Alternativ, colecţiile noastre de covoare PVC rezidenţiale şi pardoseli LVT includ opţiuni cu aspect de lemn şi rezistenţă sporită la apă şi zgârieturi, ideale pentru a crea o senzaţie de vintage în holuri, sufragerii şi bucătării. 

  • Paleta de culori pastel

O paletă de culori vintage este delicată şi feminină. Culorile neutre - alb, crem, bej - sunt adesea combinate cu nuanţe de gri şi pasteluri - culoarea oului de raţă, roz pal, liliac. O paletă de culori simplă poate să fie pusă în evidenţă cu ajutorul unui tapet cu un imprimeu floral montat pe un perete accent. 
 

Mobila cu aspect învechit

Foloseşte mobilă de lemn cu un aspect învechit, fie natural, fie artificial, pentru a obţine instant un vibe vintage. Printre piesele de mobilier pe care le poţi folosi se numără dulapurile de haine, noptierele şi măsuţele de cafea cu sertare şi mânere sculptate. 

Bufetele mari din lemn cu uşi din sticlă sunt perfecte pentru a expune comori vintage, de exemplu, pahare, argintărie sau veselă. 

Idei de decoraţiuni vintage

Pentru a adăuga detalii cu aspect vintage în interiorul tău, iată câteva idei de decoraţiuni în acest stil. 

  • Imprimeurile florale

Imprimeurile florale sunt esenţiale dacă vrei să creezi un aspect vintage. Aici putem include tapiţerii, perne şi chiar ţesături cu imprimeu floral şters într-o paletă de culori pale, pastelate, delicate. Poţi chiar să combini imprimeurile florale cu alte elemente botanice sau chiar cu păsări şi fluturi. 

  • Candelabru din sticlă

Dacă vrei să aduci o notă de glamour şi feminitate în interiorul tău cu design vintage, caută un candelabru din sticlă cu aspect decadent. 

  • Elemente textile

Draperiile lungi, graţioase în stil vintage, mileurile din dantelă delicată pe noptiere şi dulapuri, mobila cu tapiţerie florală, pernele şi păturile decorative, lenjeriile de pat din ţesături vintage şi covoarele făcute din materiale naturale, în culori delicate şi neutre contribuie, de asemenea, la un aspect vintage.