Idei și trenduri pentru amenajarea unui dormitor

Idei și trenduri pentru amenajarea unui dormitor

Dormitorul este un sanctuar personal în care ne retragem pentru liniște și relaxare. Scopul principal atunci când amenajezi un dormitor este să găsești stiluri și trenduri care îți plac pentru a crea un spațiu în care te simți calm și confortabil. Urmează ideile noastre de stil și design care te vor ajuta să începi cu dreptul amenajarea dormitorului tău. 

Trenduri generale pentru amenajarea unui dormitor


Dormitoarele sunt spații personale în care vei dori să încorporezi culorile și accesoriile preferate, dar există câteva reguli generale de stil care te pot ajuta să obții dormitorul perfect.

• Nuanțe subtile, liniștitoare – Pentru a crea un spațiu de somn confortabil, calm și relaxant, cel mai bine este să alegi nuanțe subtile, mai degrabă decât culori primare îndrăznețe. Culorile neutre cu tonuri de maro cald, albastru liniștitor și nuanțe de verde pal pot să aibă un efect calmant. Albul poate crea, de asemenea, o ambianță liniștitoare și poate fi combinat cu accente luminoase pentru a obține un aspect modern.

• Textile pentru ferestre – Perdelele și draperiile reprezintă o modalitate excelentă de a adăuga culoare și textură dormitorului. De asemenea, îți vor permite să controlezi cantitatea de lumină care intră, așa că va trebui să te gândești cât de luminoasă sau de întunecată dorești să fie încăperea ta și în funcție de acest lucru să alegi draperii transparente sau opace.
• Mai multe surse de iluminat – Pe lângă corpul de iluminat principal, lămpile mici și iluminatul de tip accent contribuie la crearea unei ambianțe mai calde, dar sunt și practice atunci când vrei să citești înainte de culcare.

Colaj de 2 poze - Dormitoare amenajate in nuante neutre pentru ambianta linistitoare

Idei de amenajare a dormitorului în funcție de dimensiunea camerei

Atunci când amenajăm dormitorul, trebuie să ținem cont și de dimensiunea camerei pentru a completa spațiul într-un mod plăcut atât la nivel vizual, cât și practic. 

Dormitor mic de bloc

Întrucât spațiul redus nu permite aducerea unor piese voluminoase de mobilier, optează pentru un aspect simplu și neaglomerat. Așadar, în ceea ce privește piesele de mobilier, folosește-le doar pe cele cu adevărat necesare. Astfel vei obține o senzație de spațiu și eleganță.


Dormitor îngust

Ca și în cazul unui dormitor mic, un spațiu îngust limitează posibilitatea de a adăuga multe piese de mobilier, însă având în vedere câteva aspecte, poți amenaja un dormitor călduros și primitor. Alege mobilierul de dormitor în dimensiunea potrivită. Mobilierul mare, încărcat și tăbliile de pat supradimensionate pot să aglomereze un dormitor mic și îngust, așa că optează pentru mobilier minimalist și folosește oglinzi pentru a crea senzația de spațiu. Dacă nu găsești piesele potrivite, poți opta pentru mobilier făcut la comandă, adaptat la dimensiunile camerei.

Dormitor mic, pătrat


O regulă generală în cazul camerelor mici este necesitatea unui spațiu de depozitare. Având un loc în care să depozitezi toate obiectele, îți va fi mai ușor să păstrezi dormitorul ordonat, ceea ce va accentua senzația de calm și liniște. Dulapurile încorporate, o bancă prevăzută cu spațiu de depozitare sau un cufăr la capătul patului, precum și noptierele cu sertare sunt utile pentru a ascunde diverse obiecte. Nu uita că te poți juca și cu sursele de iluminat astfel încât să dai senzația de spațiu, deoarece încăperile slab iluminate par mai mici. Un dormitor mic și pătrat poate fi amenajat cu surse de lumină pe pereții laterali pentru a da senzația de lungime.


Dormitor mare, la casă

Mobilierul voluminos nu se potrivește într-un spațiu mic, în timp ce mobilierul mic pare nepotrivit într-un dormitor spațios. Cel mai bine este să iei măsurile exacte ale dormitorului tău și să alegi mobilierul care să se potrivească frumos în încăpere. De asemenea, întrucât un dormitor mare, la casă, este ofertant din punct de vedere al opțiunilor de design, poți încerca  stilul mid-century – piesele statement de mobilier din lemn specifice anilor ’60 și ’70 sunt o parte importantă a unui design mid-century. Ele sunt, de obicei, combinate cu tonuri de alb, care scot frumos în evidență liniile lemnului. 

Dormitor mic, pentru copii

Camera copiilor trebuie să aibă un spațiu de joacă, așa că în cazul unui dormitor mic, ia în calcul opțiunea paturilor supraetajate. De asemenea, întrucât copiii petrec mult timp stând pe jos, optează pentru colecția de covoare Tarkett, care sunt ușor de întreținut și le permit celor mici să se joace în voie.

În funcție de stil

Plănuiești să îți reamenajezi dormitorul? Stilul unui dormitor se bazează pe preferințe personale, care sunt într-o continuă schimbare. Din fericire, dormitorul este o cameră unde e relativ ușor să actualizezi și să reîmprospătezi stilul cu doar câteva mici modificări. Iată o listă cu câteva dintre cele mai recente tendințe pentru dormitor care te-ar putea inspira.


Amenajarea unui dormitor modern

Începe prin a explora câteva idei (culori, texturi, materiale) și odată ce te-ai hotărât, alege mobilierul modern adecvat dimensiunii camerei tale și captează atenția printr-un covor statement cu design geometric, așa cum sunt cele din colecția noastră Creative. 

Sfaturi pentru cei care își doresc un dormitor clasic

 

Un design clasic, atemporal, va fi întotdeauna la modă, așa că dacă încă nu te-ai hotărât ce stil să alegi, amenajează dormitorul în stil clasic și te vei bucura de o încăpere armonioasă. Poți adăuga imprimeuri florale care vor decora camera, fără să încarce spațiul. Iluminatul trebuie să fie cald și amplasat în locuri obișnuite (tavan, lămpi pentru noptiere). Draperiile adaugă, de asemenea, o notă clasică încăperii, iar avantajul este că le poți prinde așa cum îți dorești ca să ajustezi cantitatea de lumină care pătrunde în cameră.

Tendințe în amenajarea unui dormitor

Explorează aceste tendințe în cazul în care nu dorești să reamenajezi complet dormitorul, dar vrei să adaugi accente noi în cameră.

Câteva idei pentru amenajarea unui dormitor cu tapet
 
• Imprimeuri florale - Tapetul revine la modă, dar dacă ți se pare prea mult pentru dormitorul tău, atunci poți opta pentru lenjerii de pat sau draperii cu imprimeuri florale ori pentru tapet cu decoruri subtile care nu încarcă vizual spațiul. Există o gamă largă din care să alegi, iar tapetul poate fi folosit și ca accent pe un singur perete, în cazul în care nu dorești să decorezi toți pereții cu tapet.

• Culori îndrăznețe pentru camera copiilor

Dormitorul copiilor trebuie să fie vesel și primitor, așadar, poți pune un tapet colorat pe toți pereții ori pe peretele unde este amplasat patul, ca accent. Tapetul nostru este fabricat din materiale rezistente și durabile, fiind ideal pentru camera copiilor, unde pereții sunt predispuși la zgârieturi.

• Tapet în nuanțe neutre

Dacă îți dorești o încăpere călduroasă și relaxantă, tapetul în nuanțe neutre este perfect pentru tine, deoarece poate fi asortat cu ușurință din punct de vedere cromatic. Efectul obținut este unul de spațiu liniștit, în care poți să te odihnești după o zi încărcată.

 
Idei de decorațiuni pentru dormitor

 

• Piese retro kitsch - Se poartă stilul retro kitsch, care poate fi prezent în dormitorul tău prin piese de mobilier tapițate sau accesorii precum abajururi, tăblii de pat, cuverturi. 

• Covoare cu imprimeu - Covoarele nu mai sunt folosite doar în sufragerie, ci și în dormitor. Ele reprezintă o modalitate excelentă de a schimba aspectul încăperii, fie că folosești imprimeuri florale discrete, fie că îți plac imprimeurile geometrice îndrăznețe. 

• Obiectele de artă supradimensionate - Arta este foarte personală, iar găsirea unei piese care să fie pe placul tău și care să se potrivească stilului de design ales va aduce la viață pereții dormitorului. 
 
 
Câteva idei pentru amenajarea unui dormitor pe gustul tău

• Materiale naturale - Tot mai mulți consumatori adoptă un stil de viață sustenabil, așa că sunt tot mai căutate decorațiunile realizate din materiale și fibre naturale, precum lemn, ratan, iută și sisal, însă de cele mai multe ori, acestea au un preț mai ridicat, motiv pentru care, dacă îți dorești un aspect natural, poți încerca alternative de genul parchetului laminat care imită lemnul natural și care se asamblează ușor acasă.


• Stilul minimalist - Alege doar piesele de mobilier necesare și astfel te vei încadra în buget. Pe lângă faptul că vei obține un spatiu aerisit și neaglomerat, acest gen de abordare te ajută să economisești.


• Recondiționează mobilierul vechi - În loc să schimbi în totalitate mobilierul când reamenajezi, poți face economii dacă recondiționezi acasă o parte din mobila veche. Aceste proiecte de tip DIY îți vor permite și să personalizezi piesele de mobilier așa cum îți dorești. De asemenea, cu puțină îndemânare, poți să readuci la viață și culoarea pereților, folosind câteva accesorii pe care le găsești în orice magazin de bricolaj.
 

Dormitor cu mobilier din materiale naturale si sustenabile
Idee pentru dormitor amenajat in stil minimalist cu mobilier in nuante deschise

Colecții recomandate