Spitalul Az Zeno

Spitalul Az Zeno

2017 | Knokke-Heist , Belgium

Galerie de imagini

Acest proiect a câștigat premiul European Architecture 2020 la secţiunea „Asistență Medicală”. EAA este o competiție internațională ce are ca temă „Creativitatea și Inovația Intâlnesc Durabilitatea”.

Felicitări! Ați câștigat recent Premiile Europene de Arhitectură pentru proiectul dvs. Spitalul AZ Zeno din categoria „ Asistență Medicală”. Ne puteți explica în ce mod se distinge AZ ZENO de alte proiecte de acest gen?
 

Proiectul AZ Zeno este o colaborare între AAPROG, BOECKX. și B2Ai Arhitects. Toţi cei care au participat la realizarea acestui proiect au fost conştienţi de necesitatea unei viziuni ample şi inovative. B2Ai Architects a preluat rolul de „Arhitect de Proiectare” pe parcursul întregului proces de construcție.
 
Ceea ce diferențiază AZ Zeno de alte spitale este designul de inspiraţie ultramodernă; dorinţa tuturor participanţilor la acest proiect a fost de a se îndepărta de stilul tradiţional. Conceptul se bazează pe „Arhitectura Centrată pe Nevoile Umane”. Cea mai mare provocare a fost ideea de gândi întregul concept într-un stil cât mai modern şi original. Acest principiu a fost însuşit cu rapiditate, fapt ce a contribuit la rezultate spectaculoase.

 
Care sunt principalele provocări întâmpinate de un arhitect atunci când proiectează un spital precum AZ ZENO?
 
Fiecare proiect porneşte de la întrebarea „ În ce mod poate influenţa designul unei clădiri starea de spirit a oamenilor?”. Scopul nostru principal este de a construi un spaţiu perfect adaptat persoanelor care vor avea acces în clădire (furnizori, medici, pacienţi, angajaţi, vizitatori etc.); toţi aceştia au motive diferite pentru a veni la spital, de accea este important să transpunem această experiență într-un design accesibil şi plăcut pentru toată lumea. Pentru a realiza toate acestea în mod eficient, este esențială o cooperare foarte bună între toţi participanţii din cadrul procesului de construcție.
 
Unitățile din cadrul sistemului de sănătate contemporan se confruntă cu dificultatea de a se adapta noilor cerinţe tehnologice. 
Guvernul se concentrează de ceva timp pe modul în care pacientul poate fi tratat în instituţia medicală, oferindu-i acestuia privilegiul de a se simţi ca acasă. Spitalele au evoluat, implementând un sistem în care intervenţia medicală se face rapid, după care pacientul este mutat într-o altă locație pentru reabilitare. Toate aceste aspecte influenţează designul spitalului, de aceea trebuie sa fie cât mai funcţional şi practic.

 

René Magritte a afirmat: „Acesta nu este un spital” ... ci un mediu de vindecare. Ce înseamnă? Ce părere aveți despre modul în care spaţiul medical influențează bunăstarea și vindecarea pacienților?
 

 „Mediul de vindecare” este unul dintre principiile de bază pentru întreaga clădire. Cea care a proiectat acest concept este René Magritte. Stilul ambiental din Az Zeno este inspirat din natură, iar lumina naturală este prezentă peste tot, chiar și în zonele de la subsol. Lumina naturală joacă un rol major în starea noastră de spirit.
 

AZ Zeno se află într-o regiune dominată de condiții climatice specifice coastei (mult vânt, ploaie și soare). În partea exterioară a clădirii a fost montată o fațadă de sticlă, cu rol de a protecţie împotriva factorilor de mediu. Un alt aspect care diferenţiază Az Zeno de stilul  clasic al altor spitale este prezenţa camerelor doar pe o parte a coridoarelor. Terasele și ferestrele mari oferă o excelentă privelişte în orice moment al zilei. 

 

Care este sursa dvs. de inspirație pentru proiectarea spitalelor?
 
Sursa de inspirație pentru acest design este natura. Conceptul se bazează pe principiul de a rămâne cât mai departe de modul clasic în care este construit un spital, combinat cu ideea de „Mediu vindecător” și inspiratia din natură. Acest lucru este completat de cerințele de bază pe care arhitectura trebuie să le îndeplinească astăzi: eficiență, flexibilitate, sustenabilitate.
  
 
Cum este descris proiectul în termeni de design interior?
 
Toate zonele se bucură de lumină naturală, fundamentală pentru spaţiile medicale şi influenţe arhitecturale moderne. Materialele de bază folosite, printre care şi lemnul natural, creează o atmosferă relaxantă şi confort vizual. 
Pentru a ajuta la destinderea pacienţilor şi la procesul de vindecare, am integrat şi anumite obiecte de artă.
 

Ce măsuri ați luat pentru a îndeplini într-un mod cât mai riguros cerinţele persoanelor care folosesc acest spital?
 
Am ţinut cont de nevoile şi cerinţele clientul, cât şi a tuturor celor care vor întreprinde diverse activităţi în spital, de aceea am ales cât mai conştiincios toate materialele de construcţie şi produsele folosite.

 

Cum poate contribui alegerea unei pardoseli adecvate la crearea unui mediu propice de vindecare? 
 
Nu se poate subestima impactul pardoselii asupra aspectului general al clădirii. În momentul alegerii pardoselii luăm în considerare o serie de factori, cum ar cerințele tehnice, mentenanţa și bugetul.
 
Totodată acordăm o mare atenţie şi materialului din care este confectionată, rezistenţei la şocuri şi gradului de izolare fonică al acesteia. 

Alte aspect decisiv este cel ecologic şi estetic.

 

Sustenabilitatea este, de asemenea, o mare provocare pentru segmentul sănătății. Ce vă determină să alegeţi materialele potrivite pentru a construi instituţii medicale ce respectă durabilitatea?
 
Sustenabilitatea devine din ce în ce mai importantă, de accea Spitalul Az Zeno a fost construit în baza acesteia. Posibilitatea reciclării produselor, compoziția şi aspectul de întreținere sunt aspecte fundamentale în alegerea lor.
Selectăm doar produse calitative, plăcute din punct de vedere estetic şi durabile. 

 

Ce feedback ați primit de la conducerea spitalului și de la utilizatorii finali cu privire la munca dvs.?
 
Înainte de a avea loc deschiderea oficială, clientul a organizat un eveniment special, la care au participat toţi cei care urmau să beneficieze de utilităţile spitalului. Personalul, arhitecţii cât şi vizitatorii au fost foarte plăcut surprinşi de rezultatul final al proiectului, ce se remarcă prin originalitatea sa. Reacţiile pozitive continuă să apară şi astăzi. 

 

 

Informaţii adiţionale: 

Suprafaţa totală a pardoselii: 442.000m² - Numar de paturi: 324

Data interviului: 15/02/2021 Bart Decloedt – Director Design Interior – B2Ai architects  

Photo Shooting: Tim Fisher, Milosz Siebert  

 

Making conscious choices. For people and planet.
Tarkett Human-Conscious DesignTM

 

Colecție sugerată

Despre

Aflaţi mai multe detalii despre produsele Tarkett, pentru pardoseală şi pereţi, ce au fost folosite în cadrul proiectului Az Zeno.

Designer / Arhitect

TV AAPROG – BOECKX. – B2Ai Architects

Contractant

SWECO nv

Proprietarul clădirii

AZ Zeno vzw

Segment

Categorie produs