Cum alegi cel mai bun parchet laminat. Sfaturile specialiștilor

Cum alegi cel mai bun parchet laminat. Sfaturile specialiștilor

Când a sosit momentul să alegi un parchet pentru locuința ta, te poți orienta către parchetul laminat, care poate oferi un aspect elegant și natural camerei în care va fi montat. Mai jos, îți vom prezenta câteva avantaje și sfaturi utile pentru ca ție să-ți fie cât mai ușor.

Living in culori pastel, cu parchet laminat, măsuță și două scaune

Avantajele parchetului laminat

Parchetul laminat este accesibil oricui, iar pe lângă acest aspect sunt și alte avantaje demne de luat în considerare.

     Versatil

 Acest tip de parchet oferă foarte multe posibilități pentru orice tip de încăpere. El poate fi găsit într-o multitudine de variații, în funcție de culori și de esența lemnului. Parchetul laminat poate fi ales în funcție de caracteristici specifice așa cum este, spre exemplu, rezistența la trafic intens sau cea la umezeală. 

   Confortabil

Parchetul laminat este realizat din lemn într-o proporție de 84%, iar acest aspect oferă izolație termică naturală. Mai mult decât atât, el poate oferi și o excelentă izolație fonică, care va oferi un plus de confort. Așadar, poți monta parchet laminat în dormitor atunci când vrei o pardoseală confortabilă sau într-un living tip open-space, acolo unde ai nevoie de o suprafață rezistentă și durabilă. 

   Rezistent

Este foarte rezistent în timp la impact și presiune, fiind construit din plăci cu miez foarte dens. Nu se îndoaie la presiunea mobilei, iar stratul superior protejează lemnul de zgârieturi, astfel te asiguri că te vei bucura de el pentru o perioadă lungă de timp. Pardoseala poate fi întreținută fără efort atunci când ai animale de companie și va rezista în timp fără a-și pierde din caracteristici dacă o folosești în amenajarea unei case de vacanță

   Ușor de instalat

Un avantaj foarte important al parchetului laminat este instalarea foarte ușoară. Oricine poate monta un astfel de parchet, însă trebuie avut grijă la suprafața pe care va fi instalat, aceasta trebuie curățată înaintea montării. În plus, nu ai nevoie de prea multe unelte. Cu toate acestea, este bine să respecți anumite recomandări generale în ceea ce privește montajul pentru a te bucura de o pardoseală practică și durabilă.

La ce să fii atent atunci când cumperi parchet laminat

 Este normal să alegi un parchet un laminat în funcție de nevoile și preferințele familiei tale, însă specialiștii spun că trebuie să ții cont și de alte câteva aspecte importante, care îți pot ușura alegerea și o pot transforma într-una perfectă pentru casa ta. Desigur, întreținerea corectă reprezintă un aspect important atunci când vine vorba despre menținerea aspectului original al parchetului pentru cât mai mult timp. 

   Textura

Reprezintă un aspect foarte important odată cu trecerea timpului. Pe lângă faptul că se va ține cont de culorile din camera respectivă, dacă va apărea un defect pe parchet, textura acestuia poate ajuta să treacă neobservat, în cazul în care aceasta imită nodurile sau fibrele lemnului.

   Aspect

Când vorbim despre aspectul parchetului laminat, avem la dispoziție foarte multe opțiuni - poți alege parchetul cu aspect masiv, de 12 mm grosime din colecția Giant sau poți opta pentru un design clasic, așa cum este cel din colecția Timeless. Ideal este să știi deja ce piese de mobilier vei avea în cameră, ce culori, pentru a le putea îmbina cât mai plăcut în spațiu, pentru ca acesta să fie cât mai cald și primitor.

 Living cu parchet laminat maro și colțar

Un parchet laminat cum este cel din colecția Navigator poate aduce eleganță în living

   Lățimea plăcilor

În funcție de dimensiunea încăperii, este indicat să alegi plăci mai late pentru o cameră mică. Asta va face camera să pară mai spațioasă. Plăcile înguste sunt recomandate pentru camerele mai mari, pentru că pot adăuga detaliu și textură acesteia.

Living luminos cu parchet laminat alb, masă și scaune

Un parchet alb luminează orice încăpere. Colecția Ellade include nuanțe deschise, perfecte pentru un spațiu pe care îl vrei luminos

    Grosimea plăcilor

În general, grosimea parchetului laminat variază între 6-14 mm. Este foarte important ca în zonele cu trafic intens (bucătărie, living, hol) să alegi un parchet cu o grosime de minim 8 mm. Pentru încăperile cu tranzit mai scăzut, poți alege oricând un parchet cu grosimea de 6 mm, dar este important să urmărești și indicațiile producătorului.

   Culoarea

Culoarea parchetului poate fi și ea foarte importantă în funcție de camera în care este montat. Trebuie să țină cont și de restul culorilor, dar și de dimensiunea acesteia. Nuanțele închise se potrivesc cel mai bine într-o cameră spațioasă, cum ar fi sufrageria, în timp ce pentru camerele mai mici sau mai întunecate, este recomandată o culoare mai veselă.

   Rezistența de uzură

Poate unul dintre cele mai importante aspecte de care să ții cont este rezistența în timp a parchetului. În fiecare locuință exitstă zone cu trafic mai intens sau mai scăzut. Este indicat ca pentru încăperi ca holul, livingul sau bucătăria să alegi un parchet mai gros cu o textură care poate acoperi în timp eventualele zgârieturi ale parchetului. Pentru încăperi ca dormitorul sau spațiile pentru un birou mic, poți alege un parchet mai subțire, cu o culoare sau textură mai caldă.

Cele mai bune clase de parchet laminat

Chiar dacă poate părea o sarcină dificilă, îți poți ușura alegerea ținând cont de intensitatea traficului din fiecare cameră, iar astfel alegerea ta poate deveni una mult mai ușoară.

În camerele cu trafic mai scăzut, unde te relaxezi sau odihnești, cum ar fi dormitorul, cel mai indicat este parchetul din clasa 31, pentru că va oferi o durabilitate potrivită, nefiind pus la solicitări prea mari.

Dacă te gândești la camere cu trafic moderat, cum ar fi sufrageria sau un birou mic, unde activitatea este una obișnuită, se recomandă parchetul din clasa 32. O alegere echilibrată, care va rezista bine în timp.

Dacă ai nevoie de un parchet pentru trafic intens, cum e cazul unui spațiu comercial sau a unui hol, alegerile cele mai potrivite sunt clasele 33 sau 34. Acestea sunt făcute special pentru a rezista solicitărilor foarte mari și pot face față zonelor cu trafic intens.

Deci, durabilitatea și practicitatea sunt aspecte importante la care trebuie să te gândești atunci când ai în vedere intensitatea traficului din fiecare spațiu.